MYCOBUTIN hangi hastalıklarda kullanılır?

MYCOBUTIN hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

MYCOBUTIN 150 mg 30 kapsül Terapötik endikasyonlar

MYCOBUTIN;

CD4 sayımları 75 / mel’ ye eşit ya da daha düşük olan, bağışıklık sistemleri baskılanmış hastalarda M. avium intrasellüier kompleks (MAC) enfeksiyonlarının profılaksisinde

AIDSMi hastalarda yaygın semptomatİk Mycobacterium avium enfeksiyonu tedavisinde

Pozoloj i/uygula ma sıklığı ve süresi:

Yetişkinler

MYCOBUTIN ile tek ilaç tedavisi uygulandığında

Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda MAC enfeksiyonunun profılaksisinde: günde 300 mg (2 kapsül)

MYCOBUTIN ile kombine tedavi uygulandığında

Non-tüberküloz mikobakteriyel hastalıkta: Negatif kültürler elde edildikten sonra 6 aya kadar günde 450-600 mg (3-4 kapsül)

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

). Pulmoner tüberkülozda: 6-9 ay süreyle günde 150 mg (1 kapsül) veya negatif balgam kültürü elde edildikten sonra tedavi en az 6 ay daha bu şekilde sürdürülür. Bu doz daha Önce antitüberküloz ilaçlar ile tedavi edilmiş hastalarda günde 300-450 mg/gün’e yükseltilmelidir.

l

Uygulama şekli:

Ağızdan alınır.

MYCOBUTIN, genellikle günde bir defa, öğünlere bağımlı olmaksızın, günün herhangi bir saatinde tek doz şeklinde oral olarak alınır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Şiddetli böbrek bozukluğu mevcudiyetinde (kreatinin klerensi 30 ml/dakika’nın altında) dozun %50 oranında düşürülmesi gerekir. Hafıf-orta derecedeki böbrek bozukluğu herhangi bir doz ayarlanmasını gerektirmez.

Karaciğer yetmezliği:

Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz düşürülmelidir. Hafif derecede karaciğer bozukluğu herhangi bir doz ayarlamasını gerektirmez.

Pediyatrik popiilasyon:

Çocuklarda MYCOBUTIN kullanımı ile ilgili yeterli veri mevcut değildir.

Geriyatrik popiilasyon:

Yaşlılarda doz ayarlamasına İlişkin spesifik bir Öneri mevcut değildir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Rifabutine ya da diğer rifamisinlere (Örneğin; rifampisin) karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

Gebe ve emziren kadınlarda ve çocuklarda klinik deneyimin yetersiz olması nedeniyle, MYCOBUTIN bu hastalarda kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

MYCOBUTIN, idrara, deriye ve vücut salgılarına kırmızı-turuncu bir renk verebilir. İlacın kullanımı süresince yumuşak kontakt lensler kalıcı olarak boyanabilir, bu yüzden takılmamalıdır.

Mikobakteriyel enfeksiyonların tedavisinde genelde kabul edilen kriterler gereği, MYCOBUTIN, her zaman, rifamisin grubu dışındaki diğer antimikobakteriyel ilaçlarla birlikte verilmelidir. Pulmoner tüberküloz veya diğer mikobakterilerin neden olduğu aktif bir hastalık olmadığından emin olmak için, hastalar MYCOBUTIN profilaksisine başlamadan önce değerlendirilmelidir.

Tedavi süresince düzenli aralıklarla lökosit ile trombosit sayımının yapılması ve karaciğer enzimlerinin izlenmesi önerilir.

4.8. İstenmeyen etkiler

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

). MYCOBUTIN ile ilişkili üveit, diğer oküler HIV komplikasyonlarından ayırt edilmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

). Proteaz inhibitörlerine ait daha fazla bilgi için, lütfen mevcut resmi ürün monografına veya üreticisine başvurunuz.

Rifabutin dahil neredeyse tüm antibakteriyel ajanların kullanımıyla ilgili olarak Clostridium difficile ile ilişkili ishal (CDAD) rapor edilmiştir ve şiddeti, hafif ishal ile ölümcül kolit arasında değişebilir. Antibakteriyel ajanlarla tedavi, kolonun normal florasını değiştirip, C. difficile’nin aşırı çoğalmasına neden olur.

C. difficile, CDAD’nin gelişmesine katkıda bulunan A ve B toksinlerini üretir. Bu enfeksiyonlar, antimikrobiyal tedaviye dirençli olup kolektomi gerektirebildiğinden, C. difficile’nin hipertoksin üreten suşları, morbiditenin ve mortalitenin artmasına neden olur. CDAD, antibiyotik kullanımından sonra ishal olan tüm hastalarda düşünülmelidir. Antibakteriyel ajanların uygulanmasından İki ay sonra CDAD görüldüğü rapor edildiğinden, tıbbi hikayeye dikkat edilmesi şarttır.

4.5 Diğer tıbbi Ürünler İle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Rifabutin, sitokrom CYP450 3A altgrubu enzimlerini indüklediğinden bu altgruba dahil enzimler tarafından metabolize edilen ilaçların farmakokinetik davranışını etkileyebilir. MYCOBUTIN ile birlikte kullanıldıklarında bu tür İlaçların dozlarını ayarlamak gerekebilir. Bu nedenle, MYCOBUTIN tedavisi sırasında, oral kontrasepsiyon yetersiz kalabileceğinden, hastalara diğer kontrasepsiyon yöntemlerinin kullanılması tavsiye edilmelidir. Rifabutinin çoklu dozlaması, CYP450 3A alt ailesinin hepatik metabolik enzimlerinin indüksiyonu ile İlİşkİlendiriImiştir. Rifabutinin başlıca metaboliti de (25-desasetİl rifabutin; LM 565) bu etkiye katkıda bulunabilir. Rifabutin kaynaklı metabolik İndüksiyonun eşzamanlı uygulanan ilaçların (özellikle de CYP450 3A yoluyla metabolize edilenlerin) dolaşımdaki düzeylerinde bir düşüşe yol açması olasıdır. Kinetik veriler, rifabutinin enzimatik indüksiyonunun 5 gün içinde tamamlandığım ve 300 ila 600 mg doz aralığında dozdan bağımsız olduğunu ortaya koymaktadır. Benzer biçimde, CYP450 3A aktivitesini rekabetçi biçimde inhibe eden eşzamanlı ilaçlar, rifabutinin dolaşımdaki düzeylerini artırabilir.

Benzer biçimde, MYCOBUTIN analjeziklerin, antikoagülanların, kortikosteroidlerin, siklosporinin, digitalisin (ancak digoksinin değil), oral hipoglisemiklerin, narkotiklerin, fenitoinin ve kinidinin aktivitesini azaltabilir.

MYCOBUTIN’in, didanosin’in (DDI) ve isoniazid’in farmakokinetik profillerini etkilemediği klinik çalışmalarda gösterilmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, etambutol, teofılin, sülfanomidler, pirazinamid, flukonazol ve zalsitabin (DDC) ile anlamlı etkileşme beklenmemektedir.

MYCOBUTIN, klaritromisin ve/veya flukonazol ile birlikte verildiğinde, rifabutin plazma düzeylerinde bir artış meydana gelmektedir. Bu etki aynı sınıftan olan diğer ilaçlarla da görülür. Ancak, MYCOBUTIN flukonazolun farmakokinetiğini etkilemez.

P-aminosalisilik asidin rifamisinlerin GI absorpsiyonunu engellediği gösterildiği için, MYCOBUTIN ile birlikte uygulanacağı zaman 8 - 12 saat aralıkla verilmeleri önerilmektedir.

Tablo l’de, rifabutinle değerlendirilen ilgili ilaç etkileşimlerinin sonuçları ve boyutları Özetlenmektedir, Bu etkileşimlerin ve takip eden doz değişikliklerinin klinik ilgisi; incelenen popülasyon, hastalığın şiddeti, hastanın ilaç profili ve risk/fayda oranının olası etkisi ışığında değerlendirilmel idir.

Rifabutin ve rifampin yapısal benzerliklere sahiptir, fakat ftzikokimyasal özellikleri (örn. iyonizasyon ve üleşim katsayısı) biyodağılım ve CYP450 enzim indükleyici potansiyel bakımından aralarında anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Rifampine kıyasla rifabutinin enzim indükleyici özellikleri daha az belirgindir. Veriler, rifampine kıyasla rifabutinin 2-3 kat daha zayıf bir indükleyici olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, dolaşımdaki ilaç düzeyi değişikliklerinin hasta yanıtım etkilemesi durumunda, potansiyel ilaç etkileşimlerinin klinik etkisinin rifampine kıyasla eşzamanlı rifabutin ile daha az olması olasıdır.

Malabsorpsiyon: İlerleyen HIV hastalığı kaynaklı gastrik pH değişikliği, HIV pozitif hastalarda kullanılan bazı ilaçların malabsorpsiyonu ile ilişkilendirilmiştir (örn. rifampin, izoniazid). Hastalık şiddeti değişen AIDS hastalarından elde edilen ilaç serum konsantrasyonu verileri (CD4+ sayımlarına dayalı), rifabutin absorpsiyonunun ilerleyen HIV hastalığından etkilenmediğini ortaya koymaktadır.

Birlikte uygulanan ilaçlar

Rifabutin üzerindeki etkisi

Birlikte uygulanan ilaç üzerindeki etkisi

Yorumlar

ANTIVIRALLER

Amprenavir

2.9 kat i EAA, 2.2 kat i Cmaks

Kinetikte anlamlı bir değişiklik yoktur.

Amprenavir ile kombinasyon halinde uygulandığında rifabutin dozunun %50 azaltılması önerilmektedir. Advers reaksiyonlar için izlemenin artırılması gerekli görülmektedir.

Delavirdin

Veri yoktur.

Ortalama en düşük plazma

konsantrasyonlarının anlamlı derecede daha düşük olmasıyla (18+15 ila 1.0+0.7 jaM) sonuçlanan 5 kat artmış oral klerens

HIV-1 ileenfekte hastalarda yapılan çalışma. Delavirdin mesilat 400 mg q8h ile dozlanan hastalar için rifabutin

önerilmemektedir.

Didanosin

Kinetikte anlamlı bir değişiklik yoktur.

Kararlı durumda kinetikte anlamlı bir değişiklik yoktur.

Fosamprenavir/

ritonavir

%64 T EAA *

%35 i EAA ve %36 t Cmaks, Çukur bitiş düzeyinde etki yoktur (amprenavir)

Fosamprenavir ile kombinasyon halinde uygulandığında rifabutin dozajında en az %75 azaltma (gün aşırı veya haftada üç defa 150 mg’a kadar) önerilmektedir.

Indinavir

EAA’da %204 t

EAA’da %32 |

Lopinavir/ritonavir

5.7 kat i EAA, 3Akat f Cmaks*

Lopinavir kinetiğinde anlamlı bir değişiklik yoktur.

Rifabutinin normal 300 m g/gün dozajında en az %75 azaltma önerilmektedir (yani, gün aşırı veya haftada üç defa 150 mg’lık maksimum doz). Advers reaksiyonlar için izlemenin artırılması gerekli görülmektedir. Rifabutin dozunun daha da azaltılması gerekebilir.

Birlikte uygulanan ilaçlar

Rifabutin üzerindeki etkisi

Birlikte uygulanan ilaç üzerindeki etkisi

Yorumlar

Sakinavir

Veri yoktur.

EAA’da %40 j

Ritonavir

EAA’da 4 kat artış, Cmaks’ta 2.5 kat artış

Veri yoktur.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Tipranavir/ritonavir

2.9 kat i EAA,

1.7 kat i Cmaks

Tipranavir kinetiğinde anlamlı bir değişiklik yoktur.

Rifabutin için terapötik ilaç izlemesi yapılması önerilmektedir.

Zidovudin

Kinetikte anlamlı bir değişiklik yoktur.

Cmaks ve EAA’da yaklaşık %32 [

Kontrollü büyük bir klinik çalışma, bu değişikliklerin klinik ilgisinin olmadığını göstermiştir.

Birlikte uygulanan ilaçlar

Rifabutin üzerindeki etkisi

Birlikte uygulanan ilaç üzerindeki etkisi

Yorumlar

ANTIFUNGALLER

Flukonazol

EAA’da %82 i

Kararlı durum plazma konsantrasyon 1 an nda anlamlı bir değişiklik yoktur.

Itrakonazol

Veri yoktur.

Cmaks ve EAA’da %70 ila %75 i

Bir vaka raporu, itrakonazolün varlığında serum rifabutin düzeylerinin artmasıyla ve üveit geliştirme riskinin ortaya çıkmasıyla sonuçlanan bir kinetik etkileşimi ortaya koymaktadır.

Ketokonazol/

mikonazol

Veri yoktur.

Veri yoktur.

CYP4503A aktivitesini rekabetçi şekilde inhibe eden ketokonazol gibi birlikte uygulanan ilaçlar, rifabutinin dolaşımdaki ilaç düzeylerini yükseltebilir.

Posakonazol

%31 t Cmaks, %72 i EAA

%43 l Cmaks, %49 1 EAA

İlaçlar birlikte uygulanıyorsa hastalar rifabutin

uygulamasıyla ilişkili advers olaylar açısından izlenmelidir.

Birlikte uygulanan ilaçlar

Rifabutin üzerindeki etkisi

Birlikte uygulanan ilaç üzerindeki etkisi

Yorumlar

Vorikonazol

%195 i Cmaks, %331 i EAA**

Rifabutin (günde 300 mg), günde iki kez 200 mg vorikonazol için Cmaks ve EAA düzeylerini sırasıyla %69 ve %78 düşürmüştür. Rifabutinle birlikte uygulama sırasında, günde iki kez 350 mg vorikonazol için Cmaks ve EAA düzeyleri, günde iki defa tek başma uygulanan 200 mg vorikonazolün sırasıyla %96’sı ve %68’i olmuştur. Günde iki kez tek başına uygulanan 200 mg vorikonazole kıyasla günde iki kez 400 mg vorikonazol dozunda Cmaks ve EAA sırasıyla %104 ve %87 daha yüksek olmuştur.

Faydanın riske göre ağır basması durumunda, vorikonazol idame dozu 12 saatte bir intravenöz 5 mg/kg dozuna veya 12 saatte bir oral yoldan 200 mg’dan 350 mg’a (40 kg’ın altındaki hastalarda 12 saatte bir oral yoldan 100 mg’dan 200 mg’a) çıkarılırsa, rifabutin vorikonazolle birlikte uygulanabilir. Rifabutin

vorikonazolle birlikte uygulandığında tam kan sayımlarının ve rifabutin advers olaylarının (örn. üveit) dikkatle izlenmesi önerilmektedir.

ANTİ-PCP (Pneumocystis carinii pnömonisi)

Dapson

Veri yoktur.

EAA’da yaklaşık %27 ila %40 i

HIV ile enfekte hastalarda yapılmış çalışma (hızlı ve yavaş asetilatörler).

Sulfametoksazol-

Trimetoprim

Cmaks ve EAA’da anlamlı bir değişiklik yoktur

EAA’da yaklaşık %15 ila %20 l

Başka bir çalışmada, yalnızca trimetoprim için (sulfametoksazol için değil) EAA’da %14 | ile Cmaks’te %6 l görülmüştür fakat klinik olarak anlamlı bulunmamıştır.

Birlikte uygulanan ilaçlar

Rifabutin üzerindeki etkisi

Birlikte uygulanan ilaç üzerindeki etkisi

Yorumlar

ANTI-MAC (Mycobacterium avium intracellulare kompleksi)

Azitromisin

FK etkileşim yoktur.

FK etkileşim yoktur.

Klaritromisin

EAA’da yaklaşık %77 f

EAA’da yaklaşık %50 J,

MYCOBUTIN kullanım miktarı

Değişik yaş grupları, cinsiyet ve hastalık durumlarına göre MYCOBUTIN kullanım miktarı değişiklik gösterebilir.

MYCOBUTIN Kullananlar

MYCOBUTIN ilaç bilgileri

İlaç Fiyatı 235.9 TL
Barkodu 8699759151013
Reçete Normal reçeteli
Etken Madde Rifabutin
İlaç Firması Pfizer İlaçları Ltd.Şti.
Atc Kodu J04AB04
Geri Ödeme Kodu A05215

İlaç Sınıfı

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar
Antimikobakteriyel İlaçlar
Tüberküloz İlaçları
Antibiyotikler
Rifabutin
MYCOBUTIN Kullananlar

Bu ilacın diğer doz ve formları

MYCOBUTIN 150 mg 30 kapsül

MYCOBUTIN fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri MYCOBUTIN 150 mg 30 kapsül için geçerlidir. MYCOBUTIN ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

Diğer MYCOBUTIN formları

Eşdeğer İlaçlar

MYCOBUTIN 150 mg 30 kapsül

MYCOBUTIN muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

Tüm MYCOBUTIN muadilleri