KETORAL İstenmeyen etkileri

KETORAL İstenmeyen etkiler

KETORAL 200 mg 10 tablet

). Bu hastaların bir kısmında, karaciğer hastalığı için belirgin risk faktörü bulunmamaktadır. Vakalar, bazılan ilk hafta olmak üzere tedavinin ilk ayında bildirilmiştir.

Kümülatif tedavi dozu ciddi hepatotoksisite için bir risk faktörüdür.

KETORAL tablet tedavisi alan tüm hastalarda karaciğer fonksiyonlan izlenmelidir (bkz. Karaciğer fonksiyonlannın izlenmesi).

Hastalar, anoreksi, bulantı, kusma, halsizlik, sanlık, abdominal ağn, koyu renkli idrar gibi hepatit belirtisi olabilecek bulgu ve belirtilerini hekime hemen bildirmeleri için eğitilmelidir. Bu hastalarda tedavi hemen kesilmeli ve karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır.

Karaciğer fonksiyonlannın izlenmesi:

KETORAL tablet tedavisi gören tüm hastalarda karaciğer fonksiyonlan izlenmelidir. Tedaviye başlamadan önce akut ve kronik karaciğer hastalığının olmadığını belirlemek için (bkz. bölüm 4.3.), tedavi süresince sık ve düzenli aralıklarla ve olası bir hepatotoksisitenin ilk belirti ve semptomlan ortaya çıktığında, karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır. Karaciğer testleri, karaciğer hasarını gösterdiğinde, tedavi hemen kesilmelidir.

Karaciğer enzimleri yükselmiş olan hastalarda ya da diğer ilaçlarla karaciğer toksisitesi gelişmiş olan hastalarda beklenen yarar karaciğer haşan riskini aşmadıkça tedaviye başlanmamalıdır. Bu vakalarda karaciğer enzimlerinin yakından izlenmesi gerekir.

Adrenal fonksivonlann izlenmesi:

Günde 400 mg veya daha yüksek dozlarda ketokonazol tablet kullanan gönüllülerde, ACTH ile indüklenen kortizol yanıtında azalma olduğu görülmüştür. Bu nedenle, adrenal yetmezliği olan veya adrenal işlevleri sınırda olan hastalarda, uzun süre stres altında olan hastalarda (büyük operasyon geçiren, yoğun bakımda olan hastalar, vb.) ve adrenal yetmezlik belirti ve semptomları gösteren, uzun süredir tedavi görmekte olan hastalarda adrenal fonksiyonlar izlenmelidir.

Pedivatrik kullanım:

KETORAL tabletin vücut ağırlığı 15 kg altı çocuklarda kullanımına ilişkin veriler sınırlıdır. Bu nedenle, küçük çocuklarda KETORAL tablet kullanımı önerilmemektedir.

Azalmış gastrik asidite:

Absorpsiyon, gastrik asidite azaldığında bozulur. Beraberinde asit nötralize edici ilaçlar kullanan hastalarda (ömeğin alüminyum hidroksit), bu ilaçlar KETORAL alındıktan en az 2 saat sonra kullanılmalıdır. Aklorhidrisi olan hastalarda ömeğin bazı AIDS hastalannda ve asit salınımı baskılanan (H2 antagonistleri, proton pompa inhibitörleri kullananlar) hastalarda KETORAL tabletin asit arttırıcı içecekler ile alınması önerilir.

Potansiyel ilaç etkileşimi:

KETORAL, klinik olarak önemli ilaç etkileşimleri potansiyeline sahiptir (bkz. bölüm 4.5.).

Uzun QT sendromu/Torsades de Pointes’e neden olabilen ilaçlar ile kullanıldığında uzun QT sendromu veya Torsades de Pointes oluşma riskini arttırabilirler. Bu nedenle bu ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

Her dozda 12.75 mg sükroz içerir. Nadir kalıtımsal früktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastalann bu ilacı kullanmamalan gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

1. Ketokonazol emilimini etkileyen ilaçlar:

Gastrik asiditeyi azaltan ilaçlar ketokonazol emilimini bozar (bkz. bölüm 4.4.).

2. Ketokonazol metabolizmasını etkileyen ilaçlar:

Ketokonazol esas olarak sitokrom CYP3A4 enzimi ile metabolize olmaktadır.

Rifampisin, rifabutin, karbamazepin, izoniyazid, nevirapin ve fenitoin gibi enzim indükleyici ilaçlar ketokonazol biyoyararlanımını anlamlı derecede azaltır. Ketokonazol ve güçlü enzim indükleyici ilaçlarm birlikte kullanılması önerilmez.

Ritonavir ketokonazol biyoyararlanımını arttırır. Bu nedenle, birlikte kullanıldığında ketokonazol dozunun azaltılması önerilir.

3. Ketokonazolün diğer ilaçların metabolizmaları üzerindeki etkisi:

Ketokonazol, özellikle sitokrom 3 A sınıfı olmak üzere belirli karaciğer P450 grubu enzimleri ile metabolize olan ilaçlarm metabolizmalarını inhibe edebilir. Bu durum, advers etkiler de dahil olmak üzere bu ilaçların etkilerinin artması ve/veya uzaması ile sonuçlanır.

Örnekler:

KETORAL tablet tedavisi sırasında kontrendike olan ilaçlar (bkz. bölüm 4.3.):

CYP3A4 substratlan olan astemizol, bepridil, halofantrin, dizopramid, sisaprid, dofetilid, levasetilmetadol (levometadil), mizolastin, pimozid, kinidin, sertindol ya da terfenadinin KETORAL tablet ile birlikte kullanımı, bu tıbbi ürünlerin plazma konsantrasyonlannm artması sonucunda QT uzamasına ve nadiren Torsades de Pointes’e yol açtığından kontrendikedir.

Birlikte domperidon kullanımı QT uzamasına yol açabilir,

Birlikte triazolam ve oral midazolam kullanımı,

Simvastatin ve lovastatin gibi CYP3A4 tarafından metabolize edilen HMG-CoA redüktaz inhibitörleriyle birlikte kullanımı,

Dihidroergotamin, ergometrin (ergonovin), ergotamin ve metilergometrin (metilergonovin) gibi ergo alkaloidleri ile birlikte kullanımı,

Nizoldipin ile birlikte kullanımı,

Eplerenon ile birlikte kullanımı,

irinotekan ile birlikte kullanımı,

Everolimus ile birlikte kullanımı.

Aşağıdaki ilaçlar oral ketokonazol ile birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalı ve plazma konsantrasyonları, etki ya da advers etkileri izlenmelidir. Ketokonazol ile birlikte kullanıldığında, gerekirse dozlan azaltılmalıdır. Eş zamanlı ilaç verilirken bu noktalar dikkate alınmalıdır.

Örnekler:

Oral antikoagülanlar,

İndinavir ve sakinavir gibi HIV proteaz inhibitörleri,

Vinka alkaloidleri, büsülfan, dosetaksel, erlotinib ve imatinib gibi bazı antineoplastik ilaçlar,

Dihidropiridinler ve olasılıkla verapamil gibi CYP3A4 tarafından metabolize edilen kalsiyum kanal blokerleri,

Bazı immünosüpresif ilaçlar, öm. siklosporin, takrolimus, rapamisin (sirolimus),

Atorvastatin gibi CYP3A4 tarafından metabolize olan bazı HMG-CoA redüktaz inhibitörleri,

Budesonid, flutikazon, deksametazon ve metilprednizolon gibi bazı glukokortikoidler,

Digoksin (P-glikoprotein inhibisyonu yoluyla),

Diğer: Alfentanil, alprazolam, brotizolam, buspiron, karbamazepin, silostazol, ebastin, eletriptan, fentanil, IV midazolam, ketiapin, reboksetin, repaglinid, rifabutin, sildenafıl, solifenasin, tolterodin, trimetreksat.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye: Gebelik kategorisi C’ dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

KETORAL tabletin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerine yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. bölüm 5.3.). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi: KETORAL tabletin gebelikte kullanımı ile ilgili bilgiler sınırlıdır. Hayvan çalışmalan üreme toksisitesi göstermiştir, (bkz. bölüm 5.3.). İnsanlardaki potansiyel risk bilinmemektedir. KETORAL tablet bu nedenle, annede sağlayacağı olası yararlar, fetusta meydana gelebilecek olası zarar riskinin üzerinde olmadıkça gebelikte kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi: Ketokonazol anne sütüne geçtiğinden, tedavi süresince annelerin emzirmemesi önerilir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

4.8. İstenmeyen etkiler

Klinik çalışma verileri:

Ketokonazol tabletin güvenliliği, 92 klinik araştırma kapsamında fungal enfeksiyon tedavisi için ya da sağlıklı gönüllülere ketokonazol tablet verilerek, 4735 olgu üzerinde değerlendirilmiştir.

Ketokonazol tablet verilen olgulann > % Tinde bildirilen advers ilaç reaksiyonlan Tablo 1 ’de sunulmaktadır.

Tablo 1. 92 klinik araştırma kapsamında ketokonazol tablet uygulanan 4735 olgunun > % Tinde bildirilen advers ilaç reaksiyonları

Sistem Organ Sınıfı

%

Tercihli terim

Sinir sistemi hastalıkları

Baş ağnsı

2.4

Gastrointestinal hastalıklar

Abdominal ağn

1.2

Diyare

1.8

Bulantı

2.5

Hepato-biliyer hastalıklar

Karaciğer fonksiyonlarında anormallik

1.2

Klinik veri setlerinde ketokonazol tablet verilen olguların < % 1 ’inde ortaya çıkan ek advers ilaç reaksiyonlan Tablo 2’de sunulmaktadır.

Tablo 2. 92 klinik araştırma kapsamında ketokonazol tablet uygulanan 4735 olgunun < % l’inde bildirilen advers ilaç reaksiyonları

Sistem Organ Sınıfı

Tercihli terim

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Anaflaktoid reaksiyon Endokrin hastalıklar

Jinekomasti

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Alkol entoleransı

Anoreksi

Hiperlipidemi

İştah artışı_

Psikiyatrik hastalıklar

Uykusuzluk

Sinirlilik

Sinir sistemi hastalıkları

Baş dönmesi Parestezi Somnolans Göz hastalıkları Fotofobi

Vasküler hastalıklar_

Ortostatik hipotansiyon_

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediyastinal hastalıklar

Epistaksis

Gastrointestinal hastalıklar_

Üst abdominal ağn Konstipasyon Ağız kuruluğu

Ağızda tat duyusu değişikliği_

Dispepsi

Flatulans

Dilde renk değişikliği Kusma

Hepato-biliyer hastalıklar_

Hepatit_

Sanlık

Deri ve derialtı dokusu hastalıkları_

Alopesi

Dermatit

Eritem

Eritema multiforme Pruritis Döküntü Ürtiker

Kseroderma_

Kas-iskelet ve bağ dokusu hastalıkları

Miyalji

Üreme sistemi ve meme hastalıkları_

Menstrüel bozukluk

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Asteni

Üşüme/titreme Bitkinlik Sıcak basmaları Kırıklık Periferik ödem Pireksi

Araştırmalar

Trombosit sayımında azalma

Pazarlama sonrası deneyim:

Ketokonazol tablete ait pazarlama sonrası deneyimde ilk kez tanımlanan advers ilaç reaksiyonlan Tablo 3’te görülmektedir. Advers ilaç reaksiyonlan aşağıdaki derecelendirme doğrultusunda sıklık sıralamasına göre verilmiştir:

Çok yaygm: >1/10 Yaygm: > 1/100 ve < 1/10 Yaygın olmayan: > 1/1.000 ve < 1/100 Seyrek: > 1/10.000 ve < 1/1.000 Çok seyrek: < 1/10.000)

Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Aşağıda verilen sıklık düzeyleri klinik ya da epidemiyolojik çalışmalardan elde edilebilecek daha kesin insidans hesaplamalannı değil, spontan raporlardan elde edilen advers ilaç reaksiyonu sıklık verilerini yansıtmaktadır.

Tablo 3. Ketokonazol tablet ile pazarlama sonrası deneyimde tanımlanan advers ilaç reaksiyonlan

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok seyrek

Trombositopeni

Bağışıklık sistemi

hastalıkları

Çok seyrek

Anafilaktik şok, anafilaktik reaksiyonlar ve anjiyonörotik ödem dahil alerjik durumlar

Endokrin hastalıklar

Çok seyrek

Adrenokortikal yetmezlik

Sinir sistemi hasta

ıklan

Çok seyrek

Geri dönüşümlü intrakraniyal basınç artışı (papilödem, bebeklerde fontanellerde şişlik)

Hepatobiliyer hastalıklar

Çok seyrek

Kolestatik hepatit, biyopsi ile doğrulanmış hepatik nekroz, siroz ve transplantasyon veya ölüm ile sonuçlanan vakalan içeren hepatik bozukluk dahil ciddi hepatotoksisite (bkz. bölüm 4.4.)

Deri ve derialtı dokusu hastalıkları

Çok seyrek

Fotosensitivite

Kas-iskelet, bağ dokusu ve kemik hastalıkları

Çok seyrek

Artralji

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Çok seyrek

KETORAL doz aşımı

fazla dozda KETORAL kullandıysanız doz aşımı bölümünü okuyun ve doktorunuza başvurun.

Tüm beklenmeyen durumlar için eczacınıza ve doktorunuza başvurun.

KETORAL Kullananlar

KETORAL ilaç bilgileri

İlaç Fiyatı 16.77 TL
Barkodu 8699569010050
Reçete Normal reçeteli
Etken Madde Ketokanazol
İlaç Firması Bilim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Atc Kodu J02AB02
Geri Ödeme Kodu A04289

İlaç Sınıfı

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar
Antimikotik İlaçlar
Sistemik Antimikotikler
İmidazol Türevleri
Ketokonazol
KETORAL Kullananlar

Bu ilacın diğer doz ve formları

KETORAL VAG. 400 mg 3 supozituar
KETORAL VAG. 400 mg 10 supozituar
KETORAL 200 mg 30 tablet
KETORAL 200 mg 10 tablet
KETORAL % 2 60 ml şampuan

KETORAL fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri KETORAL 200 mg 10 tablet için geçerlidir. KETORAL ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

Diğer KETORAL formları

Eşdeğer İlaçlar

NIZORAL 400 mg 5 ovül
NIZORAL 200 mg 10 tablet
NIZORAL 20 mg 60 ml şampuan
NIZORAL % 2 30 gr krem
KONAZOL MEDIKAL %2 100 ml şampuan

KETORAL muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

Tüm KETORAL muadilleri