ZESTAT Özel uyarılar ve önlemleri

ZESTAT özel kullanım uyarıları ve önlemleri

ZESTAT 45 mg 30 ağızda eriyen tablet

Antidepresan ilaçların çocuklar ve 24 yaşına kadar olan gençlerdeki kullanımlarının intihar düşünce ya da davranışlarını artırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle, özellikle tedavinin başlangıcı ve ilk aylarında ilaç dozunun artırılma/azaltılma ya da kesilme dönemlerinde hastanın gösterebileceği huzursuzluk, aşırı hareketlilik gibi beklenmedik davranış değişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle hastanın gerek ailesi gerekse tedavi edicilerle yakinen izlenmesi gereklidir. Mirtazapin, erişkinlerde depresyon nöbetlerinin tedavisinde endikedir. Güvenlik ve etkinliğe ilişkin veri yetersizliği nedeniyle çocuklarda Mirtazapin’in kullanılması tavsiye edilmemektedir._

Diğer antidepresanlarla olduğu gibi Mirtazapin ile de tedaviye başlanacak hastalarda aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır:

Klinik kötüleşme ve intihar riski:

Majör depresyonlu hastalarda, tedavi alıp almamalarından bağımsız olarak, depresyonun ağırlaşması, intihar girişimi veya tavırlarda anormal değişiklikler görülebilir. Başta majör depresyon olmak üzere bazı psikiatrik hastalıklarda antidepresan tedavi alan bazı hastaların intiharı daha sık düşündükleri ve daha fazla intihar girişimde bulundukları bildirilmektedir. Bu sebeple antidepresan tedavi alan hastalar özellikle tedavinin ilk birkaç ayında ve doz değişimlerinde klinik kötüleşme ve intihar düşünceleri açısından daha yakından takip edilmelidir.

Aradaki ilişki tam olarak belirlenmemiş olmakla birlikte bazı semptomların klinik kötüleşmeye ve intihar riskine işaret ettiği kabul edilmektedir. Bu sebeple antidepresan tedavi alan hastalarda anksiyete, ajitasyon, panik ataklar, uykusuzluk, kindarlık, sinirlilik, düşüncesizce davranışlar gösterme, huzursuzluk gibi şikayetler yakından takip edilmelidir. Bu belirtileri gösteren tedavi rejimi tekrar gözden geçirilmeli ve gerekli hallerde tedavide değişiklik veya tedavinin kesilmesi düşünülmelidir.

Bu riskleri azaltmak için tedaviye mümkün olan en düşük doz ile başlanmalı ve hasta yakınları yukarıdaki davranış değişiklikleri gösteren hastaları kontrole getirmeleri konusunda bilgilendirilmelidir.

Bipolar bozukluk taraması:

Bazen majör depresyon bipolar bozukluğun ilk belirtisi olabilir. Ancak böyle hastalarda yanlışlıkla sadece depresyonun tedavi edilmesinin mikst/manik atakların ortaya çıkışını hızlandırdığı düşünülmektedir.

Bu sebeple bir hastaya antidepresan tedavi başlanmadan önce mutlaka bipolar bozukluk açısından yeterli bir tarama yapılmalı ve bipolar bozukluk olmadığından emin olunmalıdır.

Agranülositoz:

Pazarlama öncesi klinik çalışmalarda Mirtazapin kullanan 2796 hastadan 2’sinde tedavinin 61. ve 9. gününde ateş ve enfeksiyon belirtileriyle agranülositoz, 1’inde ise tedavinin 14.günü herhangi bir semptom olmadan nötropeni gözlenmiştir. Mirtazapin tedavisine son verildikten sonra her üç hastada da kan tablosu normale dönmüştür.

Bu verilere göre Mirtazapin’e kullanan hastalarda agranülositoz riski binde 1.1’dir. Ancak çok geniş bir güvenilirlik aralığı bulunmaktadır (onbinde 2.2’den binde 3.1 vakaya).

Çok düşük bir risk olsa da Mirtazapin ile tedavi altındaki hastalarda boğaz ağrısı, ateş, stomatit gibi diğer enfeksiyon belirtileri görüldüğünde ve buna total lökosit sayısında düşüş eşlik ettiğinde Mirtazapin ile tedaviye son verilmeli ve hasta yakından takip edilmelidir.

Bağımlılık riski:

Antidepresanlar bağımlılık yapıcı nitelikte olmasa da, ilacın uzun süre kullanılmasının ardından birdenbire kesilmesi halinde bulantı, baş ağrısı ve kırıklık görülebilir.

Aşağıda sıralanan rahatsızlıklara sahip hastalarda doz titrasyonu dikkatle uygulanmalı, kontroller düzenli olarak ve dikkatle yapılmalıdır:

Epilepsi ve organik beyin hastalıkları;

o deneyimler, mirtazapinle tedavi edilen hastalarda bunlarla çok ender olarak karşılaşıldığını göstermektedir;

• Karaciğer veya böbrek fonksiyon bozuklukları;

o Sarılık görülmesi durumunda tedavi kesilmelidir.

• Kalpte ileti bozuklukları, angina pektoris ve miyokard enfarktüsü gibi eş zamanlı kalp hastalıkları;

o Eşzamanlı olarak kullanılan ilaçlar dikkatle titre edilmelidir.

• Hipotansiyon.

• Yaşlı hastalar,

Yaşlılar özellikle antidepresanların istenmeyen etkilerine karşı genelde daha hassastır. Klinik araştırmalarda, yaşlı hastalarda istenmeyen etkilerin diğer yaş gruplarına kıyasla daha sık görüldüğü yönünde herhangi bir bulgu elde edilmemiştir, ancak, yine de, bu konudaki deneyimler hala sınırlıdır.

Diğer antidepresanların kullanımında olduğu gibi, aşağıdaki rahatsızlıklara sahip hastalarda dikkatle kullanılması tavsiye edilir:

• İdrar yapma güçlüğü, örneğin, prostat hipertrofisi

o ancak mirtazapinin antikolinerjik etkisi çok düşük olduğundan dolayı, bu tür problemlerle karşılaşılması beklenmez

• Akut dar açılı glokom, intraoküler basıncın yükselmesi

o mirtazapinin antikolinerjik etkisinin çok düşük olması sebebiyle, mirtazapinden kaynaklanan bir problem meydana gelmesi riski yine çok azdır

• Diabetes mellitus. Diğer önlemler:

• ZESTAT’ın yardımcı maddelerinden birisi, eser miktarda fenilalanin içeren "aspartam"dır. 45 mg’lık her tablet, 4.5 mg fenilalanin içerir. Bu da, fenilketonürisi olan insanlar için zararlı olabilir.

Ayrıca tüm antidepresanlarda olduğu gibi aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır:

• Şizofren ve diğer psişik bozukluğu olan hastalarda antidepresan uygulaması ile psişik semptomlarda kötüleşme görülebilir, paranoid düşünceler şiddetlenebilir.

")

Psikiyatrik bozukluklar

Seyrek: Mani, kabuslar, kişide etki bırakan rüyalar

Sinir sistemi bozuklukları

Çok yaygın: Aşırı uyku, sedasyon genellikle tedavinin ilk haftaları içinde görülür (dozun azaltılması sedasyonun azalmasına yol açmaz fakat antidepresan etkinliği azaltabilir) Yaygın: Baş dönmesi, baş ağrısı, anormal rüyalar, anormal düşünceler, konvülsiyon atakları, tremor, miyoklonüs

Vasküler bozukluklar

Yaygın: Geniş veya lokal ödem ve bunun sonucunda kilo alma Seyrek: (Postüral) hipotansiyon

Gastrointestinal bozukluklar

Çok yaygın: İştah artışı, kilo alma, konstipasyon

Hepato-bilier bozukluklar

Seyrek: Serum transaminaz seviyelerinde yükselme

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Seyrek: Ekzantem

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Seyrek: Eklem ve kas ağrıları

Genel bozukluklar

ZESTAT diğer ilaçlarla etkileşimi

ZESTAT ile birlikte başka ilaçlarda kullanıyorsanız diğer ilaçlarla nasıl bir etkileşime girdiğini okuyun.

Bu prospektüste yer alan özel durumlar dışında bir özel durumunuz var ise eczacınıza ve doktorunuza bildirin.

ZESTAT Kullananlar

ZESTAT ilaç bilgileri

İlaç Fiyatı 50.59 TL
Barkodu 8699514070030
Reçete Normal reçeteli
Etken Madde Mirtazapin
İlaç Firması Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Atc Kodu N06AX11
Geri Ödeme Kodu A11435

İlaç Sınıfı

Sinir Sistemi
Psikoanaleptikler
Antidepresanlar
Diğer Antidepresanlar
Mirtazapin
ZESTAT Kullananlar

Bu ilacın diğer doz ve formları

ZESTAT 45 mg 30 ağızda eriyen tablet
ZESTAT 30 mg 30 ağızda eriyen tablet
ZESTAT 15 mg 30 ağızda eriyen tablet
ZESTAT 15 mg / ml oral solüsyon

ZESTAT fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri ZESTAT 45 mg 30 ağızda eriyen tablet için geçerlidir. ZESTAT ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

Diğer ZESTAT formları

Eşdeğer İlaçlar

ZESTAT 45 mg 30 ağızda eriyen tablet
ZESTAT 30 mg 30 ağızda eriyen tablet
ZESTAT 15 mg 30 ağızda eriyen tablet
ZESTAT 15 mg / ml oral solüsyon
VELORIN OD 45 mg ağızda dağılan 30 tablet (Teva)

ZESTAT muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

Tüm ZESTAT muadilleri