VIROMED doz ve uygulama şekli

VIROMED doz ve uygulama şekli

VIROMED 500 mg 10 film kaplı tablet Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Herpes Zoster (zona) Tedavisi (oftalmik zoster dahil)

Yetişkinler: Herpes zoster enfeksiyonlarının tedavisi: 1000 mg valasiklovir (2 VİROMED 500 mg tablet), günde 3 kez, 7 gün süre ile alınmalıdır. Doz kreatin klerensine bakılarak azaltılmalıdır (bkz. böbrek yetmezliği).

Bağışıklık sistemi yetersiz hastalarda: Günde 3 kez 1000 mg (2 VİROMED 500 mg tablet) en az 7 gün süre ile alınmalıdır. Lezyonların kabuklanmasını takiben 2 gün daha kullanılmalıdır. Doz kreatin klerensine bakılarak azaltılmalıdır (bkz. böbrek yetmezliği). Bağışıklığı yetersiz hastalarda kabarcık formdaki lezyonun ilk haftası içerisinde veya lezyonun tamamen kabuklaşmasından önce antiviral tedavi önerilmektedir.

Herpes Simplex Enfeksiyonlarının Tedavisi

İmmün sistemi sağlam yetişkinler ve 12 yaş ve üzeri adolesanlar: 500 mg valasiklovir (VİROMED 500 mg tablet) günde 2 kez alınmalıdır. Nükseden enfeksiyonlarda tedaviye 3 ya da 5 gün devam edilmelidir. Daha şiddetli olabilen başlangıç epizodlarında tedavi 5 günden 10 güne kadar uzatılabilir. Tedaviye mümkün olabildiğince erken başlanmalıdır. Herpes simplex,m nüks enfeksiyonlarında tedaviye ideal olarak prodromal sürede veya ilk belirti veya semptomlar görülür görülmez başlanmalıdır. VİROMED, HSV nüksünün ilk belirti ve semptomları görüldüğünde alınırsa lezyon gelişmesini önleyebilir.

Alternatif olarak, herpes labialis (uçuk) için, 1 gün süreyle VİROMED 2 g günde iki kez etkili bir tedavidir. İkinci doz, ilk dozdan 12 saat sonra alınabilir (6 saatten önce alınmamalıdır). Doz kreatin klerensine bakılarak azaltılmalıdır (bkz. böbrek yetmezliği). Bu dozaj rejimini kullanırken, tedavi bir günü geçmemelidir; çünkü tedaviyi uzatmanın ilave klinik fayda sağlamadığı gösterilmiştir. Tedaviye uçuğun en erken semptomlarında (ör. acıma, kaşınma veya yanma) başlanmalıdır.

Bağışıklığı yetersiz hastalarda Herpes simplex enfeksiyonları tedavisi için günde 2 kez 1000 mg (2 VİROMED 500 mg tablet) hastanın klinik durumu ve immünolojik değerleri değerlendirilerek en az 5 gün süreyle alınmalıdır. Tedaviye mümkün olabildiğince erken başlanmalıdır. Doz kreatin klerensine bakılarak azaltılmalıdır (bkz. böbrek yetmezliği). Maksimum yarar için tedaviye 48 saat içerisinde başlanmalıdır. Lezyonların takibi için sıkı monitorizasyon gerekmektedir.

Herpes Simplex Enfeksiyonlarının Nükslerinin Önlenmesi (Baskılama)

İmmün sistemi sağlam yetişkinler ve 12 yaş ve üzeri adolesanlar: Bağışıklığı yeterli hastalarda, günde bir kez 500 mg VİROMED alınmalıdır.

Bağışıklığı yetersiz hastalarda önerilen doz günde 2 kez 500 mg’dır.

Genital Herpes Bulaşmasının Azaltılması

Yetişkinler: Yılda 9 veya daha az nüks olan bağışıklığı yeterli heteroseksüel yetişkinlerde, enfekte eş günde bir kez 500 mg VİROMED almalıdır. Diğer hasta popülasyonlarında bulaşmanın azalmasıyla ilgili veriler yoktur.

Sitomegalovirüs (CMV) Enfeksiyon ve Hastalığının Profılaksisi:

12 yaştan itibaren adolesan ve yetişkinler: Organ nakli sonrası mümkün olan en kısa sürede günde dört kere 2 g VİROMED başlanmalıdır. Kreatinin klerensine göre bu doz azaltılmalıdır (aşağıdaki renal bozukluktaki pozolojiye bkz). Tedavi süresi genellikle 90 gün olmakla birlikte yüksek risk grubu hastalarda bu süre uzatılabilir.

Uygulama şekli:

VİROMED tablet, hekim tarafından tavsiye edildiği şekilde su ile beraber alınmalıdır. Unutulan dozların yerine başka doz alınmamalı ve tedaviye ertesi gün için planlanan doz alınarak devam edilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği: Böbrek işlevi yetersiz hastalara valasiklovir verilirken dikkatli olmalıdır. Yeterli hidrasyon sağlanmalıdır. Böbrek işlevi ciddi düzeyde bozulmuş hastalarda valasiklovir dozu aşağıdaki Tablo Edeki gibi azaltılmalıdır.

Kreatinin klerensi <50 ml/dak./l,73 m olan pediyatrik hastalarda valasiklovir kullanımına dair deneyim bulunmamaktadır.

Tablo 1: Erişkinlerde ve adölasanlarda böbrek yetmezliği için Valasiklovir dozaj ayarı

Terapötik endikasyon

Kreatinin klerensi (ml/dak.)

Valasiklovir dozajı*

Herpes zoster (tedavi); immün sistemi

En az 50

Günde üç kez 1 g

sağlam ve baskılanmış erişkinler

30 ila 49

Günde iki kez 1 g

10 ila 29

Günde bir kez 1 g

<10

Günde bir kez 500 mg

Herpes simpleks (tedavi)

- immün sistemi sağlam erişkinler ve

En az 30

Günde iki kez 500 mg

adolesanlar

<30

Günde bir kez 500 mg

- immün sistemi yetersiz erişkinler

En az 30 <30

Günde 2 kez 1 g Günde 1 kez 1 g

Herpes labialis (,tedavi); immün

En az 50

Günde iki kez 2 g, 1 gün

sistemi sağlam erişkinler ve

30 ila 49

Günde iki kez 1 g, 1 gün

adölesanlar

10 ila 29

Günde iki kez 500 mg, 1 gün

<10

Bir kez 500 mg

Herpes simpleksirı önlenmesi (baskılama):

- immün sistemi sağlam erişkinler ve

En az 30

Günde bir kez 500 mg

adölesanlar

<30

Günde bir kez 250 mg

- immün sistemi baskılanmış erişkinler

En az 30

Günde iki kez 500 mg

<30

Günde bir kez 500 mg

Sitomegalovirüs (profılaksı);

En az 75

Günde dört kez 2 g

erişkinlerde ve adölesanlarda

50 ila <75

Günde dört kez 1,5 g

25 ila <50

Günde üç kez 1,5 g

10 ila <25

Günde iki kez 1,5 g

<10 ya da diyalizde

Günde bir kez 1,5 g

* Aralıklı hemodiyalize giren hastalarda valasiklovir dozajı, hemodiyaliz gerçekleştirildikten sonra uygulanmalıdır.

Karaciğer yetmezliği: Erişkin hastalarda valasiklovirin 1 gramlık dozu ile gerçekleştirilen çalışmalar hafif veya orta şiddette sirozlu (hepatik fonksiyonu işlevsel olan) hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir. İlerlemiş sirozlu hastalarda (hepatik fonksiyon bozukluğu ve portal-sistemik şant belirtileri olan) elde edilen farmakokinetik veriler doz ayarlanması ihtiyacını belirtmemiştir; fakat klinik deneyim sınırlıdır.

Daha yüksek dozlar için (>4 g/gün), bkz. Uyarılar ve Önlemler.

Pediyatrik popülasyon: Herpes zoster tedavisinde valasiklovirin 12 yaşın altındaki çocuklarda etkinlik ve güvenliliği değerlendirilmemiştir.

Geriyatrik popülasyon: Yaşlılarda böbrek yetersizliği olasılığı göz önüne alınmalı ve dozaj buna göre ayarlanmalıdır (aşağıdaki böbrek yetmezliğine bakınız). Yeterli hidrasyon sağlanmalıdır.

VIROMED kullanmaması gereken durumlar

VIROMED kullanmamanız gereken durumlar varsa bu durumu doktorunuzla paylaşın.

VIROMED günlük kullanım dozu ile ilgi bilgiler ilaç prospektüsünde yer alan doz bilgileridir. VIROMED kullanımında doktorunuz ve eczacınızın önerdiği doz ve kullanım şeklini uyuglayın.

VIROMED Kullananlar

VIROMED ilaç bilgileri

İlaç Fiyatı 16.65 TL
Barkodu 8680199094954
Reçete Normal reçeteli
Etken Madde Valasiklovir
İlaç Firması World Medicine İlaç San. ve Tic. Ltd.Şti
Atc Kodu J05AB11
Geri Ödeme Kodu A16596

İlaç Sınıfı

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar
Sistemik Antiviral İlaçlar
Virüslere Karşı Direkt Etkili İlaçlar
Nükleozidler ve Nükleotidler
Valasiklovir
VIROMED Kullananlar

Bu ilacın diğer doz ve formları

VIROMED 500 mg 42 film kaplı tablet
VIROMED 500 mg 10 film kaplı tablet
VIROMED 1000 mg 21 film kaplı tablet

VIROMED fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri VIROMED 500 mg 10 film kaplı tablet için geçerlidir. VIROMED ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

Diğer VIROMED formları

Eşdeğer İlaçlar

VIROMED 500 mg 42 film kaplı tablet
VIROMED 500 mg 10 film kaplı tablet
VIROMED 1000 mg 21 film kaplı tablet
VAXVIRE 500 mg 42 film kaplı tablet (Neutec Inhaler)
VAXVIRE 500 mg 42 film kaplı tablet (Inventim)

VIROMED muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

Tüm VIROMED muadilleri