VECTIBIX Özel uyarılar ve önlemleri

VECTIBIX özel kullanım uyarıları ve önlemleri

VECTIBIX 20 mg/ml infüzyon çözelti konsantresi 5 ml

Özel kullanım uyarıları

Dermatoloiik reaksiyonlar ve yumuşak doku toksisitesi

VECTİBİX tedavisi sırasında, Epidermal Büyüme Faktörü Reseptörü (EGFR) inhibitörleri ile gözlenen farmakolojik etkilerden dermatolojik ilişkili reaksiyonlar neredeyse tüm hastalarda (yaklaşık %90) görülmüştür. Kemoterapi ile kombinasyon şeklinde VECTİBİX alan hastaların (n = 1536) %34’ünde, şiddetli (NCI-CTC derece 3) deri reaksiyonları ve < %1’inde yaşamı tehdit edici (NCI-CTC derece 4) deri reaksiyonları bildirilmiştir (Bkz. Bölüm 4.8). Eğer bir hastada derece 3 (CTCAE v 4.0) veya daha yüksek derecede, veya tolere edilemeyen olarak değerlendirilen dermatolojik reaksiyonlar gelişiyorsa, aşağıdaki doz modifikasyonu önerilir:

Deri

semptomu/semptomları

görülmesi:

> derece 31

VECTİBİX Uygulaması

Sonuç

Doz düzenlemesi

İlk kez görülme

1 veya 2 doz durdurulur

İyileşmiş (< derece 3)

Oıjinal dozun %100’ünde infüzyona devam edilir

Düzelmemiş

Bırakılır

İkinci kez görülme

1 veya 2 doz durdurulur

İyileşmiş (< derece 3)

Oıjinal dozun %80’inde

infüzyona devam edilir

Düzelmemiş

Bırakılır

Üçüncü kez görülme

1 veya 2 doz durdurulur

İyileşmiş (< derece 3)

Orijinal dozun %60’mda infüzyona devam edilir

Düzelmemiş

Bırakılır

Dördüncü kez görülme

Bırakılır

1 Derece 3’e eşit veya daha yüksek derecede, şiddetli ya da yaşamı tehdit ec

ici semptomlar olarak

tanımlanır.

Klinik çalışmalarda, şiddetli dermatolojik reaksiyonların (stomatit dahil) gelişmesini takiben, nadir vakalarda ölüme neden olan sepsis ve nekrotizan fasiit dahil enfeksiyöz komplikasyonlar ve insizyon ile drenaj gerektiren lokal apseler bildirilmiştir. VECTİBİX kullanırken şiddetli dermatolojik reaksiyonlar veya yumuşak doku toksisitesi görülen veya

reaksiyonlarda kötüleşme gelişen hastalar inflamatuvar ya da enfeksiyöz sekellerin (selülit ve nekrotizan fasiit gibi) gelişmesi açısından takip edilmelidir ve uygun tedaviye acilen başlanmalıdır. VECTİBİX ile tedavi edilen hastalarda, nekrotizan fasiit ve sepsisi içeren yaşamı tehdit edici ve fatal enfeksiyöz komplikasyonlar gözlenmiştir. VECTİBİX ile tedavi edilen hastalarda pazarlama sonrası çalışmalarda Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz vakaları bildirilmiştir. VECTİBİX, şiddetli veya yaşamı tehdit edici inflamatuvar veya enfeksiyöz komplikasyonları içeren dermatolojik toksisite veya yumuşak doku toksisitesi durumunda durdurulmalı veya bırakılmalıdır.

Dermatolojik reaksiyonlarının tedavisinde, şiddet esas alınmalıdır ve tedavi etkilenen alanlara uygulanmak üzere nemlendirici, güneş kremi (SPF >15 UVA ve UVB) ve topikal steroid krem (%1 hidrokortizondan daha güçlü olmayan) ve/veya oral antibiyotikleri içerebilir. Döküntü/dermatolojik toksisite yaşayan hastaların, güneş ışığının olası herhangi bir deri reaksiyonunu kötüleştirebileceği için ayrıca güneş kremi kullanması, şapka takması ve güneş maruziyetini sınırlaması da önerilmektedir.

Deri nemlendiricisi, güneş kremi (SPF >15 UVA ve UVB), topikal steroid krem (%1 hidrokortizondan daha güçlü olmayan) ve oral antibiyotik (örn: doksisiklin) içeren proaktif deri tedavisi, dermatolojik reaksiyonların yönetiminde faydalı olabilir. Hastalara tedavi sırasında yüzlerine, ellerine, ayaklarına, boyunlarına, sırtlarına ve göğüslerine her sabah nemlendirici ve güneş kremi, her gece topikal steroid uygulamaları tavsiye edilebilir.

Oküler toksisite

Pazarlama sonrası dönemde, nadiren ciddi keratit ve ülseratif keratit vakaları bildirilmiştir. Göz enflamasyonu, lakrimasyon, ışığa hassasiyet, bulanık görme, gözde ağrı ve/veya kızarıklık gibi akut ya da kötüleşen keratit oluşumuna işaret eden semptomların görülmesi halinde derhal göz hekimine başvurulmalıdır.

Eğer ülseratif keratit teşhis edilmişse, VECTİBİX tedavisi kesilmelidir ya da durdurulmalıdır. Eğer keratit teşhis edilmişse tedaviye devam edilmesinin yol açacağı yarar-risk değerlendirmesi dikkatlice yapılmalıdır.

VECTİBİX, keratit, ülseratif keratit ve ciddi göz kuruluğu öyküsü olanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Kontakt lens, keratit ve ülserasyon için risk faktörüdür.

İnfüzyonla ilişkili reaksiyonlar

Monoterapi ve kombinasyon mKRK klinik çalışmalarında (n = 2588), VECTİBİX tedavisi gören hastaların yaklaşık %4’ünde < %1’i şiddetli (NCI-CTC derece 3 ve derece 4) olacak şekilde infüzyonla ilişkili reaksiyonlar (infüzyonu takiben 24 saat içerisinde görülen) bildirilmiştir.

Pazarlama sonrası dönemde, fatal sonlanımı içeren nadir pazarlama sonrası raporlar dahil olmak üzere, infüzyonla ilişkili şiddetli reaksiyonlar bildirilmiştir. Eğer infüzyon sırasında veya infüzyonu takiben herhangi bir zamanda şiddetli veya yaşamı tehdit edici bir reaksiyon meydana gelirse [örn: bronkospazm varlığı, anjiyoödem, hipotansiyon, parenteral ilaç ihtiyacı veya anafılaksi] VECTİBİX kalıcı olarak bırakılmalıdır (Bakınız Bölüm 4.3 ve 4.8).

Hafif ya da orta şiddette (CTCAE v 4.0 derece 1 ve 2) infüzyonla ilişkili reaksiyon yaşayan hastalarda infüzyon hızı, o infüzyonun süresi boyunca azaltılmalıdır. Takip eden tüm infüzyonlarda bu düşük infüzyon hızının korunması önerilir.

İnfüzyondan 24 saatten daha fazla süre sonrasında meydana gelen bir fatal anjiyoödem vakası da dahil olmak üzere, infüzyondan 24 saatten daha fazla süre sonrasında meydana gelen hipersensitivite reaksiyonları bildirilmiştir. Hastalar geç başlangıçtı bir reaksiyon olasılığı konusunda bilgilendirilmeli ve hipersensitivite reaksiyonu belirtileri görülürse hekimleriyle iletişime geçmeleri konusunda uyarılmalıdır.

Diğer hipersensitivite reaksiyonları

İnfüzyondan 24 saatten daha fazla süre sonrasında meydana gelen bir fatal anjiyoödem vakası da dahil olmak üzere aşırı hipersensitivite reaksiyonları bildirilmiştir. Hipersensitivite reaksiyonlarının şiddetine, örn: bronkospazm varlığı, ödem, anjiyoödem, hipotansiyon, parenteral ilaç ihtiyacı veya anafılaksi, ve/veya sürekliliğine bağlı olarak VECTİBİX kalıcı olarak bırakılır (Bakınız Bölüm 4.3 ve 4.8).

Pulmoner komplikasyonlar

İnterstisyel pnömonitis veya pulmoner fıbrozis öyküsü ya da kanıtı olan hastalar klinik çalışmalara dahil edilmemiştir. Başlıca Japon popülasyonunda olmak üzere, fatal ve non-fatal interstisyel akciğer hastalığı (İAH) vakaları bildirilmiştir. Pulmoner semptomların akut başlaması veya kötüleşmesi durumunda, VECTİBİX tedavisi kesilmeli ve bu semptomlar derhal tetkik edilmelidir. İAH teşhis edilirse, VECTİBİX kalıcı olarak bırakılmalı ve hasta uygun şekilde tedavi edilmelidir. İnterstisyel pnömonitis veya pulmoner fıbrozis öyküsü olan hastalarda, VECTİBİX ile tedavinin faydalarına karşı pulmoner komplikasyonlar riski dikkatlice değerlendirilmelidir.

İrinotekan. bolus 5-florourasil ve lökovorin (İFL) kemoterapisi ile kombinasyon halinde VECTİBİX

22

İFL rejimiyle [bolus 5-florourasil (500 mg/m ), lökovorin (20 mg/m ) ve irinotekan

(125 mg/m2)] ile kombinasyon halinde VECTİBİX alan hastalar, yüksek insidansla şiddetli

diyare yaşamıştır (Bkz. Bölüm 4.8). Bu nedenle İFL ile kombinasyon halinde VECTİBİX

uygulamasından kaçınılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.5)

Bevacizumab kemoterapi rejimi ile kombinasyon halinde VECTİBİX

Randomize, açık etiketli, çok merkezli 1053 hastalı bir çalışmada metastatik kolorektal kanserin birinci basamak tedavisinde VECTİBİX varlığında ve yokluğunda bevacizumab ve oksaliplatin -veya irinotekan- içeren kemoterapötik rejimlerin etkililiği değerlendirilmiştir. Bevacizumab ve kemoterapi ile kombinasyon halinde VECTİBİX alan hastalarda, progresyonsuz sağkalım süresinde azalma ve ölümlerde artma gözlenmiştir. Bevacizumab ve kemoterapi ile kombinasyon halinde VECTİBİX kullanan tedavi kollarında daha yüksek sıklıkta pulmoner emboli, enfeksiyonlar (çoğunlukla dermatolojik kökenli), diyare, elektrolit dengesizlikleri, bulantı, kusma ve dehidratasyon da gözlenmiştir. KRAS durumu ile etkililik verilerinin ilave analizinde, oksaliplatin-veya irinotekan-bazlı kemoterapi ve bevacizumab ile kombinasyon halinde VECTİBİX’den yarar gören hasta alt kümesi belirlenememiştir. Bevacizumab ve oksaliplatin kohortunun yabanıl tip KRAS alt kümesinde daha kötü sağkalıma doğru eğilimi gözlenmiştir ve KRAS mutasyon durumundan bağımsız olarak bevacizumab ve irinotekan kohortunda VECTİBİX ile daha kötü sağkalıma doğru eğilim gözlenmiştir. Bu nedenle VECTİBİX, bevacizumab içeren kemoterapiyle kombinasyon şeklinde uygulanmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.5 ve 5.1).

Mutant RAS mKRK’li veya RA S tümör durumu bilinmeyen ırıKRK hastalarında oksaliplatin içeren kemoterapi ile kombinasyon halinde VECTİBİX

Mutant RAS mKRKTi ya da RAS mKRK durumu bilinmeyen hastalar için oksaliplatin-içeren kemoterapi ile VECTİBİX kombinasyonu kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3 ve 5.1).

mKRK için birinci basamak tedavi olarak infüzyon şeklinde 5-florourasil, lökovorin ve oksaliplatin (FOLFOX) ile kombinasyon halinde panitumumaba kıyasla tek başına FOLFOX’un değerlendirildiği bir çalışmanın primer analizinde (yabanıl tip KRAS’lı n= 1183, 656 hasta (ekson 2) ve mutant KRAS tümörlü 440 hasta), tek başına FOLFOX’a (n = 219) karşı panitumumab ve FOLFOX (n = 221) alan mutant KRAS tümörlü hastalarda progresyonsuz sağkalım (PFS) ve genel sağkalım (OS) süresinde kısalma gözlenmiştir.

Bu çalışmadan yabanıl tip KRAS (ekson 2) tümörleri olan 656 hastanın 64rinin yer aldığı önceden belirlenen, retrospektif bir alt küme analizinde, hastaların %16’sında (n = 108) ilave RAS (KRAS [ekson 3 ve 4] veya NRAS [ekson 2, 3, 4]) mutasyonları belirlenmiştir. Tek başına FOLFOX’a (n = 57) karşı panitumumab ve FOLFOX (n = 51) almış, mutant RAS tümörleri olan hastalarda PFS ve OS kısalması gözlenmiştir.

RAS mutasyon durumu deneyimli bir laboratuvarda valide edilmiş bir test yöntemi kullanılarak belirlenmelidir (Bkz. Bölüm 4.2). Eğer VECTİBİX FOLFOX ile kombinasyon halinde kullanılacaksa, mutasyon durumunun RAS Harici Kalite Güvence programında yer alan bir laboratuvarda belirlenmesi veya yabanıl-tip durumunun tekrarlanan test ile doğrulanması önerilmektedir.

Akut böbrek yetmezliği

Şiddetli diyare ve dehidratasyon gelişen hastalarda akut böbrek yetmezliği gözlenmiştir.

Kemoterapi ile kombinasyon halinde VECTİBİX ile tedavi edilen ECOG 2 performans durumuna sahip hastalar

Birinci basamak tedavi olarak infüzyonel 5-florourasil, lökovorin ve oksaliplatine (FOLFOX) kıyasla FOLFOX ile kombine edilen panitumumabı değerlendiren bir Faz 3 çalışmada (N = 1,183; yabanıl tip KRAS’lı 656 hasta ve mutant KRAS mKRK’li 440 hasta), ECOG 2 performans durumuna sahip hastaların (n = 40), ECOG 0 veya 1 performans durumuna kıyasla (n = 616) artmış toksisite ve anlamlı olarak kısalmış progresyonsuz sağkalıma sahip olduğu gözlenmiştir. ECOG 2 performans durumu olan hastalarda pozitif yarar-risk dengesi dokümante edilememiştir.

Önlemler

Laboratuvar testleri:

Elektrolit bozuklukları/izleme

Bazı hastalarda, giderek azalarak şiddetli hipomagnezemiye yol açan serum magnezyum düzeyleri gözlenmiştir. VECTİBİX tedavisine başlamadan önce, VECTİBİX tedavisi sırasında ve tedavinin tamamlanmasını takiben 8 haftaya kadar hastalar, periyodik olarak hipomagnezemi ve eşlik eden hipokalsemi açısından izlenmelidir. Uygun olduğunda magnezyum replesyonu önerilir.

Hipokalemi dahil diğer elektrolit bozuklukları da gözlenmiştir. Uygun olduğunda bu elektrolitlerin de replesyonu önerilmektedir.

RAS testi

RAS mutasyon durumu, deneyimli bir laboratuvar tarafından, doğrulanmış bir test yöntemi kullanılarak belirlenmelidir.

Diğer önlemler

Bu tıbbi ürün her 1 ml konsantrede 0.150 mmol sodyum (3.45 mg sodyum) içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için gözönünde bulundurulmalıdır.

VECTIBIX diğer ilaçlarla etkileşimi

VECTIBIX ile birlikte başka ilaçlarda kullanıyorsanız diğer ilaçlarla nasıl bir etkileşime girdiğini okuyun.

Bu prospektüste yer alan özel durumlar dışında bir özel durumunuz var ise eczacınıza ve doktorunuza bildirin.

VECTIBIX Kullananlar

VECTIBIX ilaç bilgileri

İlaç Fiyatı 1651.78 TL
Barkodu 8699862760010
Reçete Normal reçeteli
Etken Madde Panitumumab
İlaç Firması Amgen İlaç Tic. Ltd. Şti
Atc Kodu L01XC
Geri Ödeme Kodu A14591

İlaç Sınıfı

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar
Antineoplastik İlaçlar (Kanser İlaçları)
Diğer Kanser İlaçları
Monoklonal Antikorlar
VECTIBIX Kullananlar

Bu ilacın diğer doz ve formları

VECTIBIX 20 mg/ml infüzyon çözelti konsantresi 5 ml
VECTIBIX 20 mg/ml infüzyon çözelti konsantresi

VECTIBIX fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri VECTIBIX 20 mg/ml infüzyon çözelti konsantresi 5 ml için geçerlidir. VECTIBIX ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

Diğer VECTIBIX formları

Eşdeğer İlaçlar

VECTIBIX 20 mg/ml infüzyon çözelti konsantresi 5 ml
VECTIBIX 20 mg/ml infüzyon çözelti konsantresi

VECTIBIX muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

Tüm VECTIBIX muadilleri