TOMUDEX doz ve uygulama şekli

TOMUDEX doz ve uygulama şekli

TOMUDEX 2 mg 1 flakon {Orna} Pozoloji ve uygulama şekli

Erişkinlerde

TOMUDEX

’TOMUDEX’ dozu, vücut yüzey alanına göre hesaplanır. Önerilen doz, 50-250 ml serum fizyolojik (%0.9 NaCl) veya %5 dekstroz (glikoz) solüsyonu içerisinde kısa süreli bir intravenöz infüzyon şeklinde uygulanmak üzere 3 mg/m2’dir. İnfüzyonun 15 dakikada tamamlanması önerilir. Diğer ilaçlar, ’TOMUDEX’ ile aynı infüzyon ortamında karıştırılmamalıdır. Toksisite görülmezse tedavi, her 3 haftada bir tekrarlanabilir.

Yüksek dozlara yaşamı tehdit eden ya da ölümle sonuçlanan toksisite insidansında artış eşlik etmiş olduğundan, dozun 3 mg/m2’nin üzerine çıkarılması önerilmez.

Tedaviye başlamadan önce ve sonraki her tedavi öncesinde tam kan sayımı (lökosit formülü ve trombosit sayısı dahil) yapılmalı, karaciğer transaminazları, serum bilirübin ve kreatinin düzeyleri ölçülmelidir. Tedavi öncesinde milimetreküpteki total lökosit sayısının 4000/mm3’den, nötrofil sayısının 2000/mm3’den ve trombosit sayısının 100.000/mm3’den yüksek olması gerekir. Toksisiteyle karşılaşılırsa, tedavi programında yer alan bir sonraki doz, toksik etki belirtileri ortadan kayboluncaya kadar ertelenmelidir. Özellikle de gastrointestinal toksisite (diyare veya mukozit) ve hematolojik toksisite (nötropeni veya trombositopeni) belirtilerinin, bir sonraki dozdan önce tamamen ortadan kaybolmuş olması gerekir. Toksisite belirtileri görülen hastalarda, hematolojik toksisite izlenmesi açısından haftada en az 1 defa tam kan sayımı yapılmalıdır.

Bir önceki dozda en ağır gastrointestinal ve hematolojik toksisite gözlemlenmiş olan bir hastada, bunların tamamen ortadan kaybolmuş olması koşuluyla, sonraki dozların şu şekilde azaltılması önerilir:

% 25 doz redüksiyonu: WHO derece 3 hematolojik toksisite (nötropeni veya trombositopeni) veya WHO derece 2 gastrointestinal toksisite (diyare veya mukozit) görülenler

% 50 doz redüksiyonu: WHO derece 4 hematolojik toksisite (nötropeni veya trombositopeni) veya WHO derece 3 gastrointestinal toksisite (diyare veya mukozit) görülenler

Kullanılan doz bir defa azaltıldığında, daha sonraki dozların da aynı şekilde uygulanması gerekir.

Herhangi bir WHO derece 4 gastrointestinal toksisite (diyare veya mukozit) veya WHO derece 4 hematolojik toksisite eşliğinde WHO derece 3 gastrointestinal toksisite gelişen hastalarda tedavi durdurulmalıdır. Bu şekilde toksisite gelişen hastalar hemen, standart destek önlemleri ve bu arada intravenöz hidrasyon ve kemik iliği desteği uygulanarak tedaviye alınmalıdır. Ayrıca klinik-öncesi veriler, folinik asit kullanılmasını da düşünmek gerektiği izlenimini vermektedir. Diğer antifolatlarla olan tecrübelere bakıldığında folinik asit, semptomlar ortadan kalkıncaya kadar her 6 saatte bir intravenöz olarak 25 mg/m2 dozunda kullanılabilir. Bu gibi hastalarda tekrar ’TOMUDEX’ kullanılması önerilmez.

Doz azaltma şemasına uyulması kesinlikle şarttır; eğer doz gereken şekilde azaltılmaz ve tedavi gerektiğinde durdurulmazsa, yaşamı tehlikeye sokan ve ölümle sonuçlanabilecek toksisite potansiyeli artar.

Sisplatin

TOMUDEX ile birlikte kullanıldığında, sisplatin her TOMUDEX infüzyonundan sonra uygulanmalıdır. Önerilen sisplatin dozu, 1-2 saatlik intravenöz infüzyonla 80 mg/m dir.Toksiste görülmesi durumunda, TOMUDEX’te olduğu gibi sonraki doz programı, toksik etkiler oratadan kalkıncaya kadar durdurulmalıdır. Sisplatin almadan önce ve aldıktan sonar hastalar uygun hidrasyon almalıdır ve anti emetic tedaviye gereksinim duyabilirler. Sisplatinin pozoloji ve uygulama yolu ile ilgili bu ve diğer öneriler için bu tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisine başvurunuz.

Okzaliplatin

TOMUDEX ile birlikte kullanıldığında, okzaliplatin herbir TOMUDEX infüzyonundan 45 dakika sonra uygulanmalıdır. Önerilen sisplatin dozu, 2 saatlik intravenöz infüzyonla 130 mg/m ’ dir. Toksiste görülmesi durumunda, TOMUDEX’te olduğu gibi sonraki doz programı, toksik etkiler oratadan kalkıncaya kadar durdurulmalıdır. Özellikle herhangi bir disastezi/parastezi veya kusmanın, takip eden tedavilerden önce tamamen çözülmesi gerekmektedir. Bir önceki dozda en kötü toksisite derecesi gözlemlenmiş olan bir hastada, bu durumun tamamen ortadan kaybolmuş olması koşuluyla, sonraki dozların şu şekilde azaltılması önerilir:

% 25 doz redüksiyonu: WHO derece 3 diyare, yeterli düzeydeki antiemetik tedaviye rağmen tekrar eden WHO derece 3 kusma, WHO derece 3 veya 4 hematolojik toksisite, 7 günden uzun bir sürede sonlanan ve ağrı veya fonksiyonel bozuklukla ilişlkili disastezi/parastezi (ve gerekirse 80 mg/m2 lık bir doza kadar indirgeme) veya ağrı veya fonksiyonel ağrı olmaksızın bir sonraki siklusa kadar devam eden disastezi/parastezi.

% 50 doz redüksiyonu: Yeterli düzeydeki antiemetik tedaviye rağmen tekrar eden WHO derece 4 kusaması olan hastalarda.

Kullanılan doz bir defa azaltıldığında, daha sonraki dozların da aynı şekilde uygulanması gerekir.

Okzaliplatin uygulaması sırasında veya uygulamayı takip eden saatler içinde akut laringofarengeal disastezi geliştiren hastalar için bir sonraki okzaliplatin infüzyonu 6 saatlik infüzyonlarla uygulanmalıdır.

Herhangi bir WHO derece 4 gastrointestinal toksisite (diyare veya mukozit) veya bir sonraki siklusa kadar devam eden ağrı veya fonksiyonel ağrıya bağlı disastezi/parastezi gelişmesi durumunda okzaliplatin tedavisi durdurulmalıdır.Okzaliplatinin pozoloji ve uygulama yolu ile ilgili bu ve diğer öneriler için bu tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisine başvurunuz.

Uygulama şekli:

Kısa süreli intravenöz infüzyon şeklinde uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Serum kreatinin düzeyi ilk dozdan ya da daha sonraki dozlardan önce yüksek bulunan hastalarda kreatinin klirensi ölçülmeli ya da hesaplanmalıdır. Serum kreatinin değerleri normal olan ancak yaş, kilo kaybı gibi faktörlere bağlı olarak serum kreatinin değeri ile kreatinin klirens değeri uygun olmayan hastalarda da aynı işlem uygulanmalıdır. Bulunan değer 65 ml/dakika altında ise, aşağıdaki doz değişikliklerinin yapılması önerilir:

Böbrek Bozukluğu Olan Hastalarda Önerilen Doz Değişikliği

Kreatinin klirensi

2

Doz, %3 mg/m2 olarak

Doz aralığı

>65 ml/dakika

Tam doz

3 haftada bir

55-65 ml/dakika

%75

4 haftada bir

25-54 ml/dakika

%50

4 haftada bir

<25 ml/dakika

Kullanılmaz

Uygulanmaz

TOMUDEX kullanmaması gereken durumlar

TOMUDEX kullanmamanız gereken durumlar varsa bu durumu doktorunuzla paylaşın.

TOMUDEX günlük kullanım dozu ile ilgi bilgiler ilaç prospektüsünde yer alan doz bilgileridir. TOMUDEX kullanımında doktorunuz ve eczacınızın önerdiği doz ve kullanım şeklini uyuglayın.

TOMUDEX Kullananlar

TOMUDEX ilaç bilgileri

İlaç Fiyatı 549.14 TL
Barkodu 8699643790038
Reçete Normal reçeteli
Etken Madde Raltitreksed
İlaç Firması Orna İlaç Tekstil Kimyevi Maddeler San.ve Dış Tic.Ltd.Şti.
Atc Kodu L01BA03
Geri Ödeme Kodu A07951

İlaç Sınıfı

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar
Antineoplastik İlaçlar (Kanser İlaçları)
Antimetabolitler
Folik Asit Analogları
Raltitreksed
TOMUDEX Kullananlar

Bu ilacın diğer doz ve formları

TOMUDEX 2 mg 1 flakon {Orna}

TOMUDEX fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri TOMUDEX 2 mg 1 flakon {Orna} için geçerlidir. TOMUDEX ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

Diğer TOMUDEX formları

Eşdeğer İlaçlar

TOMUDEX 2 mg 1 flakon {Orna}

TOMUDEX muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

Tüm TOMUDEX muadilleri