STALEVO İstenmeyen etkileri

STALEVO İstenmeyen etkiler

STALEVO 100/25/200 mg 100 film tablet

STALEVO, Parkinson hastalığı olan ve piridoksin hidroklorür (B6 vitamini) içeren vitamin preparatları kullanan hastalara uygulanabilir.

In vitro veriler:

Entakapon, diazem ve ibuprofenin de aralarında bulunduğu çeşitli ilaçların bağlandığı insan albümini II bağlanma yerine bağlanır. Yapılan in vitro çalışmalara göre terapötik konsantrasyonlarda bu ilaçlar için önemli düzeyde bir yer değiştirme olması beklenmemektedir. Bu doğrultuda, bugüne kadar böyle bir etkileşimi gösteren herhangi bir işarete rastlanmamıştır.

özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar uygun bir doğum kontrolü uygulamalıdır.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve-veya embriyonel/fetal gelişim ve-veya doğum ve-veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

Gebe kadınlarda levodopa/karbidopa/entakapon kombinasyonunun kullanımıyla ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda, ayn ayrı bileşiklerin üreme toksisitesine

yol açtığı gösterilmiştir (Bkz. Bölüm 5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri). İnsanlar için olası risk bilinmemektedir. STALEVO gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Levodopa insanlarda anne sütüne geçer. Levodopa tedavisi sırasında laktasyonun baskılandığına dair kanıtlar bulunmaktadır. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda karbidopa ve entakaponun anne sütüne geçtiği saptanmıştır, ama bunlann insanlarda anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Levodopa, karbidopa ya da entakaponun bebek için güvenli olup olmadığı bilinmemektedir. Kadınlar STALEVO tedavisi sırasında bebeklerini emzirmemelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

STALEVO’nun araç ve makine kullanımı üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Levodopa, karbidopa ve entakapon, birlikte, baş dönmesi ve semptomatik ortostatizme neden olabilmektedir. Bu nedenle araç sürerken ya da makine kullanırken dikkatli olunmalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

STALEVO ile en sık bildirilen istenmeyen etkiler hastalarm %19’unda meydana gelen diskinezi; hastaların sırasıyla yaklaşık %15 ve %12’sinde meydana gelen bulantı ve diyare dahil gastrointestinal semptomlar; hastalann yaklaşık %12’sİnde meydana gelen kas, müsküloskeletal ve bağ doku ağnsı ve hastalann yaklaşık %10’unda idrarda meydana gelen zararsız, kırmızımsı kahverengi renk değişimidir. Levodopa/DDK İnhibitörü ile kombinasyon halinde STALEVO veya entakaponla yapılan klinik çalışmalarda ciddi gastrointestinal kanama (yaygm olmayan) ve anjiyödem vakalan (seyrek) saptanmıştır. Her ne kadar klinik çalışma verilerinde herhangi bir vakaya rastlanmamış olsa da; kolestatik özellikleri olan ciddi hepatit, rabdomiyoliz ve nöroleptik malignan sendrom meydana gelebilir.

Aşağıda listelenmiş olan istenmeyen etkiler 3230 hastanın dahil edildiği (1810 hasta levodopa/DDK inhibitörü ile kombinasyon halinde STALEVO veya entakaponla, 1420 hasta levodopa/DDK inhibitörü ile kombinasyon halinde plasebo ile veya levodopa/DDK inhibitörü ile kombinasyon halinde kabergolinle tedavi edilmiştir) on bir çift kör klinik çalışmadan ve entakaponun levodopa/DDK inhibitörü ile kombinasyon halinde kullanılmak üzere piyasaya çıkmasından bu yana yapılan pazarlama sonrası çalışmalardan elde edilen verilerden toplanmıştır.

istenmeyen etkiler, en sık görüleni ilk sıraya konmak üzere, aşağıdaki değerlere uygun ifade birliği kullanılarak sıralandırılmışlardır: Çok yaygın (>1/10); yaygm (1>100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000) ve çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) ; izole bildirimler dahildir. Her bir sıklık grubunda, istenmeyen etkiler azalan önem sırasıyla sıralanmıştır.

Yaygın: Anemi

Yaygın olmayan: Trombositopeni

Metabolizma ve beslenme bozukluklan Yaygın: Kilo azalması*, iştah kaybı*

Psikiyatrik bozukluklar

Yaygın: Depresyon, halüsinasyon, şaşkınhk durumu*, anormal rüyalar*,

anksiyete, insomnia.

Yaygm olmayan: Psikoz, ajitasyon*

Bilinmiyor: İntihar davranışları

Sinir sistemi bozuklukları

Çok yaygm: Diskinezi*

Yaygm: Parkinsonizmde şiddetlenme (öm. bradikinezi)*, titreme, açık-

kapalı fenomeni, distoni, mental bozukluk (öm. bellek bozukluklan, demans), uyku hali, baş dönmesi*, baş ağrısı

Bilinmiyor: Nöroleptik malignan sendrom*

Göz bozukluklan

Yaygm: Bulanık görme

Kardiyak bozukluklar

Yaygın: Miyokard infarktüsü dışında iskemik kalp hastalığı olayları (öm.

angina pektoris)**, düzensiz kalp ritmi

Yaygın olmayan: Miyokard infarktüsü**

Vasküler bozukluklar:

Yaygm: Ortostatik hipotansiyon, hipertansiyon

Yaygm olmayan: Gastrointestinal hemoraji

Solunum sistemi bozukluklan

Yaygın: Dispne

Çok yaygın: Diyare*, bulantı*

Yaygm: Konstipasyon*, kusma*, dispepsi, karın ağrısı ve rahatsızlık*, ağız

kuruluğu*

Yaygın olmayan: Kolit*, disfaji

Hepato-bilier bozukluklar

Yaygın olmayan: Anormal karaciğer fonksiyon testleri*

Bilinmiyor: Çoğunlukla kolestatik özellikleri olan hepatit (bkz. bölüm 4.4)*

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Yaygın: Deri döküntüsü*, hiperhidroz

Yaygm olmayan: İdrar haricindeki renk değişiklikleri (öm. deri, tırnak, saç, ter)*

Seyrek: Anjiyödem

Bilinmiyor: Ürtiker*

Kas-iskelet sistemi ve bağ doku bozuklukları

Çok yaygın: Kas, müsküloskeletal ve bağ doku ağrısı*

Yaygın: Kas spazmları, artralji

Bilinmiyor: Rabdomiyoliz*

Böbrek ve idrar yolu bozuklukları Çok yaygın: Kromatüri*

Yaygın: İdrar yolları enfeksiyonları

Yaygın olmayan: Üriner retansiyon

Genel ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Yaygın: Göğüste ağrı, periferik ödem, düşme, yürüme bozukluklan, asteni,

yorgunluk

Yaygın olmayan: Bitkinlik * Genellikle entakaponla ilişkilendirilen veya tek başına levodopa/DDK inhibitörüne kıyasla entakaponla daha sık (klinik çalışma verilerinde en az %1’lik sıklık farklılığı ile) görülen istenmeyen etkiler.

**Miyokard enfarktüsü ve diğer iskemik kalp hastalığı oranlarının insidans oranlan (sırasıyla %0.43 ve %1.54) doz uygulaması sonunda motor dalgalanmalar görülen 2082 hastanın dahil edildiği 13 çift kör çalışmanın analizinden elde edilmiştir.

Genellikle entakaponla ilişkilendirilen veya tek başına levodopa/DDK inhibitörüne kıyasla entakaponla daha sık görülen istenmeyen etkiler yukarıda yıldız imi ile gösterilmiştir. Bu istenmeyen etkilerden bazılan artan dopaminerjik aktivite ile ilişkilidir (öm. diskinezi, bulantı ve kusma) ve en sık olarak tedavi başlangıcında meydana gelirler, levodopa dozunun azaltılması, bu dopamineıjik reaksiyonların şiddetini ve sıklığını azaltır. Diyare ve idrarda kırmızımsı kahverengi renk değişikliği dahil olmak üzere, çok az istenmeyen etkiler doğrudan etkin madde entakaponla ilişkili olduğu bilinmektedir. Bazı durumlarda entakapon deri, tırnak ve terde de renk değişikliklerine neden olabilmektedir. Yukarıda yıldız imiyle gösterilen diğer istenmeyen etkiler bunların klinik çalışma verilerinde tek başına levodopa/DDK’ya kıyasla entakaponla daha sık görülmesi (en az %1’lik sıklık farklılığına göre) veya entakaponun piyasaya çıkmasından sonra alınan münferit vaka güvenlilik raporları baz alınmıştır.

Levodopa/karbidopa ile konvülsiyonlar seyrek görülmüştür; ancak levodopa/karbidopa tedavisi ile bir nedensellik ilişkisi gösterilmemiştir.

STALEVO doz aşımı

fazla dozda STALEVO kullandıysanız doz aşımı bölümünü okuyun ve doktorunuza başvurun.

Tüm beklenmeyen durumlar için eczacınıza ve doktorunuza başvurun.

STALEVO Kullananlar

STALEVO ilaç bilgileri

İlaç Fiyatı 114.92 TL
Barkodu 8699504091007
Reçete Normal reçeteli
Etken Madde Levadopa + Karbidopa + Entakapon
İlaç Firması Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş.
Atc Kodu N04BA03
Geri Ödeme Kodu A07420

İlaç Sınıfı

Sinir Sistemi
Parkinson İlaçları
Dopaminerjik İlaçlar
Dopa ve Türevleri
Levodopa
Dekarboksilaz İnhibitörü ve COMT İnhibitörü
STALEVO Kullananlar

Bu ilacın diğer doz ve formları

STALEVO 75/18.75/200 mg 100 film kaplı tablet
STALEVO 50/12.5/200 mg 100 film tablet
STALEVO 200/50/200 mg 100 film kaplı tablet
STALEVO 150/37.5/200 mg 100 film tablet
STALEVO 125/31.25/200 mg 100 film kaplı tablet

STALEVO fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri STALEVO 100/25/200 mg 100 film tablet için geçerlidir. STALEVO ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

Diğer STALEVO formları

Eşdeğer İlaçlar

STALEVO 75/18.75/200 mg 100 film kaplı tablet
STALEVO 50/12.5/200 mg 100 film tablet
STALEVO 200/50/200 mg 100 film kaplı tablet
STALEVO 150/37.5/200 mg 100 film tablet
STALEVO 125/31.25/200 mg 100 film kaplı tablet

STALEVO muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

Tüm STALEVO muadilleri