PROPOFOL Özel uyarılar ve önlemleri

PROPOFOL özel kullanım uyarıları ve önlemleri

PROPOFOL % 1 FRESENIUS 1 x 50 ml

Sadece Anesteziyoloji ve/veya Acil tıp uzmanları tarafından uygulanır.

PROPOFOL %1 FRESENIUS indüksiyon ve idame sırasında kullanıldığında asepsi kurallarına kesinlikle uyulmalıdır.

PROPOFOL %1 FRESENIUS uygulanırken dolaşım ve solunum fonksiyonları takip edilmelidir, (öm. EKG, nabız oksimetresi ile)

Hasta anestezi altındayken acil yardım ekipmanları ve resüsitasyon cihazı hazır bulundurulmalıdır ve gerektiğinde derhal müdahale edilebilmelidir

Yaşlı ve zayıf düşmüş hastalara, kalp, solunum, böbrek ya da karaciğer bozukluğu olanlara ve hipovolemik, epileptik hastalara uygulanırken tedbirli olunmalıdır ve daha düşük bir hızla uygulanmalıdır (Bkz. 4.2). Kardiyak, dolaşım, solunum yetersizliği ve hipovolemi durumlarında PROPOFOL %1 FRESENIUS uygulamasından önce bu sorunları telafi edecek tedbirler alınmalıdır. Propofolün vagolitik etkisi yoktur bu nedenle relatif vagotoni riski yükselebilir. Propofolün kullanımı sırasında zaman zaman ağır seyreden bradikardi ve asistoli bildirilmiştir. Özellikle vagal tonusun baskın olduğu durumlarda ve PROPOFOL %1 FRESENIUS ’un bradikardiye sebep olabilecek diğer ajanlarla birlikte kullanıldığı durumlarda, PROPOFOL %1 FRESENIUS ile yapılan anestezi başlangıcından önce veya anestezi idamesi sırasında bir antikolinerjik ajanın intravenöz uygulaması düşünülmelidir.

Yoğun bakımda tedavi gören hastalarda lipid düzeyleri 3 günden sonra izlenmelidir.

Epileptik hastaların anestezisinden önce, hastanın antiepileptik ilacını alıp almadığı kontrol edilmelidir. Status epileptikusun tedavisi için yararlılığı çeşitli çalışmalarla kanıtlanmış olmasına rağmen, propofolün epileptik hastalarda uygulanması, nöbet riskini artırabilir.

İlerlemiş kalp hastalıkları ve ağır miyokardiyal hastalıklarda PROPOFOL %1 FRESENIUS yakın gözlem altında ve çok dikkatli uygulanmalıdır.

Aşırı kilolu hastalarda yüksek dozda verilmesi gerekeceğinden kardiyovasküler sistem üzerinde riskli hemodinamik etkiler yapabileceği dikkate alınmalıdır.

PROPOFOL %1 FRESENIUS, elektrokonvülsif tedavide tavsiye edilmemektedir.

Yüksek intrakraniyal basınç ve düşük ortalama arter basıncı olan hastalara intraserebral perfüzyon basıncının belirgin ölçüde düşme riski nedeniyle özel dikkat gösterilmelidir.

PROPOFOL %1 FRESENIUS, Akut herediter porfriası olan hastalarda lidokain ile dilüe edilmemelidir.

1 aydan küçük çocuklarda genel anestezi için tavsiye edilmez.

PROPOFOL %1 FRESENIUS’un güvenliliği ve etkililiği, 16 yaşından küçük çocuklarda sedayon amaçlı kullanımlarda gösterilmemiştir.

PROPOFOL %1 FRESENIUS sadece, anestezi ve yoğun bakım hastalarının tedavisinde deneyimli ve eğitimli hekimlerce uygulanmalıdır. Anestezi sırasında acil müdahale ekipmanları, resüsitasyon cihazı mutlaka hastanın yanında bulundurulmalıdır, çünkü ventilasyonun ve yeterli oksijenasyonun sağlanması gereklidir. PROPOFOL %1 FRESENIUS diagnostik veya cerrahi işlem uygulayan kişiler tarafından uygulanmamalıdır.

Nedensel bir ilişki tespit edilmemesine rağmen 16 yaşından küçük hastaların sedasyonunda yanlış kullanıma bağlı olarak (ölümle sonuçlanan olgular dahil) ciddi istenmeyen etkiler rapor edilmiştir. Bu etkiler özellikle metabolik asidoz, hiperlipidemi, rabdomiyolizis ve/veya kardiyak yetmezlikle ilişkilidir; genellikle solunum yolu enfeksiyonu olan ve yoğun bakım sedasyonu için yetişkinlere tavsiye edilen dozdan daha fazlasını alan çocuklarda görülmüştür. Benzer şekilde çok nadir olarak 5 mg propofol/kg v.a./saat’ten daha yüksek dozda 58 saatten fazla uygulama yapıldığında yetişkinlerde metabolik asidoz, rabdomyolyzis, hiperkalemi ve/veya hızlı ilerleyen kardiyak yetmezlik rapor edilmiştir (bazı olgular ölümle sonuçlanmıştır). Bu dozlar yoğun bakım sedasyonu için tavsiye edilen 4 mg propofol/kg v.a./saat’lik maksimum dozu aşmaktadır. Etkilenen hastalar, çoğunlukla yüksek intrakraniyal basınç (ICP) ile ciddi kafa travması geçiren hastalardır. Bu gibi durumlarda kardiyak yetmezlik genellikle inotropik destekleyici tedaviye cevap vermez.

PROPOFOL diğer ilaçlarla etkileşimi

PROPOFOL ile birlikte başka ilaçlarda kullanıyorsanız diğer ilaçlarla nasıl bir etkileşime girdiğini okuyun.

Bu prospektüste yer alan özel durumlar dışında bir özel durumunuz var ise eczacınıza ve doktorunuza bildirin.

PROPOFOL Kullananlar

PROPOFOL ilaç bilgileri

İlaç Fiyatı 0 TL
Barkodu 8699630696107
Reçete Normal reçeteli
Etken Madde Propofol
İlaç Firması Fresenius Kabi İlaç Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.
Atc Kodu N01AX10
Geri Ödeme Kodu A06428

İlaç Sınıfı

Sinir Sistemi
Anestezik İlaçlar
Genel Anestezikler
Diğerleri
Propofol
PROPOFOL Kullananlar

Bu ilacın diğer doz ve formları

PROPOFOL %2 FRESENIUS 50 ml flakon
PROPOFOL % 1 FRESENIUS 10 gr 20 ml 5 ampül
PROPOFOL % 1 FRESENIUS 1 x 50 ml

PROPOFOL fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri PROPOFOL % 1 FRESENIUS 1 x 50 ml için geçerlidir. PROPOFOL ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

Diğer PROPOFOL formları

Eşdeğer İlaçlar

PROPOFOL-LIPURO %1(10 mg/ml)IV infüzyonluk ve enjeksiyonluk emülsiyon içeren 20 ml 5 ampül
PROPOFOL-LIPURO %1 10 mg/ml infüzyonluk veya enjeksiyonluk emülsiyon içeren 50 ml flakon
PROPOFOL-LIPURO %1 10 mg/ml infüzyonluk veya enjeksiyonluk emülsiyon içeren 100 ml flakon
PROPOFOL %2 FRESENIUS 50 ml flakon
PROPOFOL % 1 FRESENIUS 10 gr 20 ml 5 ampül

PROPOFOL muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

Tüm PROPOFOL muadilleri