MULTICOLD doz aşımı ve tedavisi

MULTICOLD doz aşımı ve tedavisi

MULTICOLD 200/250/50 mg 20 efervesan tablet (Neutec Inhaler)

Semptomlar

Parasetamol:

Parasetamolün yetişkinlerde 10 gram üzerinde kullanılması halinde toksisite gelişme olasılığı vardır. Dahası, aşırı dozun zararı sirotik olmayan alkolik karaciğer hastalığı olanlarda daha büyüktür. Çocuklarda aşırı dozu takiben gelişen karaciğer hasarı göreceli olarak daha seyrektir. Karaciğer hücre hasarı ile birlikte parasetamol aşırı dozajında normal erişkinlerde 2 saat civarında olan parasetamol yanlanma ömrü genellikle 4 saate veya daha uzun sürelere uzar. 14C-aminopirinden sonra 14CC>2 atılanında azalma bildirilmiştir. Bu plazma parasetamol konsantrasyonu veya yanlanma ömrü veya konvansiyonel karaciğer fonskiyon testi ölçümlerine nazaran parasetamol aşırı dozajı İle karaciğer hücre hasarı arasındaki İlişkiyi daha iyi gösterir.

Parasetamole bağlı fulminant karaciğer yetmezliğini takiben gelişen akut tübüler nekrozdan dolayı böbrek yetmezliği oluşabilir. Bununla beraber, bunun insidansı başka nedenlerden dolayı fulminant karaciğer yetmezliği olan hastalarla karşılaştırıldığında bu grup hastalarda daha sık değildir. Seyrek olarak, ilaç aldıktan 2-10 gün sonra, sadece minimal karaciğer toksisitesine karşın renal tübüler nekroz oluşabilir. Aşırı dozda parasetamol almış bir hastada kronik alkol aliminin akut pankreatit gelişmesine katkıda bulunduğu bildirilmiştir. Akut aşırı doza İlaveten, parasetamolün günlük aşırı miktarlarda ahırımdan sonra karaciğer hasarı ve nefrotoksik etkiler bildirilmiştir.

Semptom ve belirtiler: Solgunluk, anoreksi, bulantı ve kusma parasetamol doz aşımının sık görülen erken semptomlarıdır. Hepatik nekroz parasetamol doz aşımının, dozla ilişkili komplikasyonudur. Hepat’ık enzimler yükselebilir ve protrombin zamanı 12 ila 48 saat içinde uzar, fakat klinik semptomlar ilacın alimini takiben 1 ila 6 gün içinde belirgin olmayabilir.

Asetilsalisilik asit

Hafif akut asetilsalisilik asit toksisitesi semptomları şunlardır; uzun ve derin soluma, kulak çınlaması, bulantı, kusma, görme ve işitme bozuklukları, baş dönmesi ve konfiizyonal durumlar. Ağır zehirlenme durumlarında ise, delirium, tremor, konvülsİyonlar, dispne, terleme, kanamalar, dehidratasyon, plazmanın asit-baz dengesinde ve elektrolit bileşiminde bozukluklar, hipertermi ve koma görülebilir.

Kafein

Toksisite semptomları, eğer doz kısa bir süre içerisinde alınırsa, 1 g (15 mg/kg) ve üzerindeki kafein dozlarında ortaya çıkabilir.

Akut kafein zehirlenmesinin en erken semptomları, genellikle titreme ve aşırı hareketliliktir Bunları bulantı, kusma, taşikardi ve konfıizyon izler. Ciddi intoksikasyonlar, sayıklama, nöbetler, supraventriküler ve ventriküler taşiaritmiler, hipokaleml ve hiperglisemi oluşur.

Tedavi

Parasetamol:

Hastayı gecikmiş hepatoksisiteye karşı korumak için parasetamol aşırı dozajı hemen tedavi edilmelidir. Bunun için, absorbsiyonu azaltmayı (gastrik Iavaj veya aktif kömür) takiben intravenöz

N-asetilsisteİn veya oral metionin vermek gerekir. Eğer hasta kusuyorsa veya aktif kömür İle konjugasyon yapılmışsa metionin kullanılmamalıdır. Doruk plazma parasetamol konsantrasyonları aşırı dozu takiben 4 saate kadar gecikebilir. Bu nedenle, hepatoksisite riskini belirlemek İçin plazma parasetamol düzeyleri ilaç alımından en az 4 saat sonrasına kadar ölçülmelidir. Ek tedavi (ilave oral metinoin veya intravenöz N-asetilsistein) kan parasetamol içeriği ve İlaç alımından beri geçen süre ışığı altında değerlendirilmelidir. Hepatik enzim indükleyici ilaçlar alan hastalarda, uzun süredir alkol bağımlısı olanlarda veya kronik olarak beslenme eksikliği olanlarda N-asetilsistein ile tedavi eşiğinin %30-50 düşürülmesi önerilir, çünkü bu hastalar parasetamolün toksik etkilerine karşı daha duyarlı olabilirler. Parasetamol doz aşımını takiben gelişebilecek fulminant karaciğer yetmezliği tedavisi uzmanlık gerektirir.

Asetilsalİsilik asit:

Tedaviye aktif kömür, gastrik lavaj gibi genel önlemlerle başlanmalıdır. Zorlu diürez yöntemi kullanılmamalıdır, çünkü salisilat atılımını hızlandırmaz ve pulmoner ödeme neden olabilir. Sodyum bikarbonat ve potasyum klorür çözeltileri İnfüze edilebilir.

Asetilsalİsilik asidin plazma konsantrasyonları diyalizle azaltılabilir.

Kafein:

MSS semptomları ve konvülsiyonlar benzodiazepinler ile tedavi edilebilir; supraventriküler taşikardi intravenöz yoldan uygulanan propranolol gibi beta-blokerler kullanılarak kontrol altına alınabilir.

MULTICOLD doz aşımında hemen bir sağlık kuruluşuna başvuruda bulunun.

MULTICOLD Kullananlar

MULTICOLD ilaç bilgileri

İlaç Fiyatı 7.35 TL
Barkodu 8680881020469
Reçete Normal reçeteli
Etken Madde Asetilsalisilik Asit + Kafein + Parasetamol
İlaç Firması Neutec İlaç San. Tic.A.Ş.
Atc Kodu N02BA51
Geri Ödeme Kodu A13625

İlaç Sınıfı

Sinir Sistemi
Ağrı Kesici / Ateş Düşürücüler (Aneljezik)
NONNARKOTİK ANALJEZİKLER
Salisilik Asit ve Türevleri
Asetilsalisilik Asit ve Kombinasyonları
MULTICOLD Kullananlar

Bu ilacın diğer doz ve formları

MULTICOLD 200/250/50 mg 30 efervesan tablet (Neutec Inhaler)
MULTICOLD 200/250/50 mg 30 efervesan tablet
MULTICOLD 200/250/50 mg 20 efervesan tablet (Neutec Inhaler)
MULTICOLD 200/250/50 mg 20 efervesan tablet

MULTICOLD fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri MULTICOLD 200/250/50 mg 20 efervesan tablet (Neutec Inhaler) için geçerlidir. MULTICOLD ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

Diğer MULTICOLD formları

Eşdeğer İlaçlar

THOMAPYRIN 20 tablet
PARANOX TRIPLE 20 tablet
PANADOL MIGRESTOP 24 film tablet
MULTICOLD 200/250/50 mg 30 efervesan tablet (Neutec Inhaler)
MULTICOLD 200/250/50 mg 30 efervesan tablet

MULTICOLD muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

Tüm MULTICOLD muadilleri