ISOVIT Diğer ilaçlarla etkileşimi

ISOVIT Diğer ilaçlarla etkileşimi

ISOVIT 100 tablet

İzoniazid karaciğerde birçok mikrozomal oksidaz enzim alttiplerini [CYP1A2 (zayıf inhibitör), C YP2C9 (zayıf inhibitör), C YP2C19 (güçlü inhibitör) ve C YP3 A4 (güçlü inhibitör)] inhibe eder; bu enzimlerle metabolize olan ilaçlann plazma düzeyleri artabilir.

Antitüberküloz ajanlar:

İzoniazidin sikloserin ve etiyonamid ile birlikte sinir sistemi üzerinde aditif advers etkisi olduğuna dair bazı kanıtlar vardır. Bu nedenle izoniazid kullanan hastaların sikloserin veya etiyonamid alırken dikkatli olması gerekir.

Aminosalisilik asit izoniazidin asetilasyonunu yavaşlatır. Fakat bu etki klinik açıdan pek önem taşımaz.

İzoniazid ile tedavi esnasında BCG aşısı yapılması aşının etkinliğini azaltır.

Karbamazepin:

Günde 200 veya 300 mg izoniazid alan hastalara karbamazepin uygulanması durumunda karbamazepinin serum konsantrasyonlarında artma gözlenir. Ataksi, baş ağrısı, kusma, bulanık görme, uyuşukluk ve konfüzyon gibi karbamazepinin toksisite semptomları görülebilir. Karbamazepin dozu düşürüldüğünde veya izoniazid kullanımına son verildiğinde toksisite belirtileri kaybolur. Bu etkileşim izoniazidin karbamazepinin hepatik metabolizmasını inhibe etmesinden kaynaklanmaktadır. İzoniazid ve karbamazepinin birlikte kullanılması izoniazidin hepatotoksisite riskini arttırabilir. İki madde birlikte uygulanacağı zaman karbamazepinin serum konsantrasyonları yakından takip edilmelidir.

Fenitoin:

İzoniazid; fenitoinin hepatik metabolizmasını inhibe eder ve plazma fenitoin seviyelerinde artışa yol açar. Bazı hastalarda buna bağlı toksisite görülebilir. Fenitoin toksisitesi daha çok izoniazidi yavaş inaktive edenler ve aynı zamanda aminosalisilik asit kullanan hastalarda görülür. İzoniazid ve fenİtoini aynı zamanda kullanan hastalar fenitoin intoksikasyonu bakımından dikkatle takip edilmeli ve antikonvülsan dozu aşamalı biçimde düşürülmelidir.

Rifampin:

Anamnezde rifampin, izoniazid, pirazinamid ve diğer komponentlere karşı hipersensitivitesi olan bireylerde kullanılmamalıdır. Rifampinin izoniazid ile birlikte kullanılması hepatotoksisite riskini artırır. Rifampin izoniazidin metabolizasyonunu değiştirerek toksik metabolitlerinin miktarını artırır,

Serotoneıjik ajanlar:

İzoniazid, bir miktar M AO inhibitör etki gösterir. İzoniazid, selektif serotonin reuptake inhibitörleri veya serotonerjik ajanlar ile kombine edilecekse serotonin sendromu açısından dikkatli olunmalıdır. Yüksek miktarda tiramin içeren beslenmeden kaçınılmalıdır.

Benzodiazepinler (Diazepam, alprazolam, lorazepam, vs):

Benzodiazepinler ile izoniazidin eş zamanlı kullanımı, benzodiazepinlerin atıhmını azaltmak ve yan ömürlerini uzatmak suretiyle farmakolojik etkilerinin artmasına sebep olabilir. Bu mekanizma, benzodiazepinlerin CYP450 3A4 hepatik oksidatif metabolizmasını inhibe etmesi ile ilişkilidir. Bu sebeple, bu ilaçlann birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Haloperidol:

İzoniazid, birlikte kullanılmaları durumunda, haloperidolün metabolizmasını azaltmak suretiyle serum seviyesini artırabilir. Bu sebeple, bu ilaçların birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Klorpromazin:

İSOVİT ve klorpromazinin birlikte kullanımına ilişkin bir veri bulunmamakta olup yine de kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.

Narkotikler (Meperidin):

İzoniazid ve meperidinin eş zamanlı kullanılması sırasında, hipotansiyon ve merkezi sinir sistemi depresyonu tespit edilmiştir. Bu etkileşimin mekanizması bilinmemektedir. Bu sebeple, bu İlaçlann birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Alfentanil:

CYP450 3A4 hepatik metabolizmayı inhibe eden ilaçlar (ör. izoniazid) ile birlikte kullanılması alfentanilin serum konsantrasyonlannın yükselmesine sebep olabilir. Buna bağlı olarak bazı hastalarda sedasyon ve solunum depresyonu rapor edilmiş olup bu sebeple, bu ilaçlann birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Antikoagülanlar (Varfarin):

İzoniazid, birlikte kullanılmaları durumunda, varfarinin metabolizmasını azaltarak antikoagülan etkisinin artmasına sebep olabilir. Bu etki, günlük 600 mg izoniazid kullanıldığı durumlarda tespit edilmiştir. Diğer oral antikoagülanlar da benzer şekilde izoniazidden etkilenebilir. Etkileşiminin, CYP450 2C9 hepatik metabolizmayı inhibe etmesi sebebiyle gerçekleştiği öngörülmektedir. Bu sebeple, bu ilaçların birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Parasetamol (Asetaminofen):

Bazı raporlar, izoniazidin, birlikte kullanılmaları durumunda, parasetamolün hepatotoksik etkilerinde artışa sebep olduğunu göstermiştir. Mekanizma, eş zamanlı kullanımda asetaminofenin CYP450 2E1 metabolizmasının indüklenmesi sonucu toksik metabolitlerin oluşması veya izoniazidin kullanımının durdurulmasından sonra parasetamolün metabolizmasındaki geçici artış ile ilişkili olabilir. Her iki madde de ayn ayn hepatotoksik etkilidir. Bu sebeplerle, bu ilaçların birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Teofilin:

İzoniazid ile birlikte kullanıldığında teofilin metabolizması azaldığından serum düzeyi artabilir. Serum teofılin düzeyleri izlenmelidir.

Diğer ilaçlar:

Alüminyum hidroksit jel izoniazidin absorpsiyonunu azaltır. İzoniazid antiasidlerden en az 1 saat önce uygulanmalıdır. Disülfıramla birlikte izoniazid alan hastalarda koordinasyonda güçlük ve psikotik semptomlar ortaya çıkabilir. Dopamin matabolizmasında olabilecek olası değişiklikler nedeniyle bu ilaçlann birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Enfluran uygulandığında hızlı asetilleyicİlerde renal fonksiyonlar izlenmelidir.

Klopidogrel ve tramadol gibi ilaçlarla birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Prokainamid: Plazma prokainamid konsantrasyonunu arttırabilir,

İzoniazidin bazı yiyecek ve içecek maddeleri ile de etkileşim gösterdiği bilinmektedir. Bunlar:

Peynir: İzoniazid kullanan ve peynir tüketen bazı hastalarda al basması şekilde reaksiyonların ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bu durumun, monoamin oksidaz ve histaminin izoniazid tarafından inhibe edilmesi ve histamin intoksikasyonunun ortaya çıkması sebebiyle oluştuğu düşünülmektedir.

Balık: İzoniazid kullanan ve histamin içeriği zengin olan balıkları (ör. Ton balığı) tüketen bazı hastalarda al basması şekilde reaksiyonların ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bu durumun, monoamin oksidaz ve histaminin İzoniazid tarafından inhibe edilmesi ve histamin intoksikasyonunun ortaya çıkması sebebiyle oluştuğu düşünülmektedir.

Alkol: Alkolik hastalarda, indüklenmiş izoniazid hepatotoksisitesinin görülme insidansı yüksektir.

ISOVIT Hamilelik ve emzirme uyarıları

Eğer hamile ya da emzirme dönemindeyseniz ISOVIT ilacı hakkında gebelik ve laktasyon bölümünü mutlaka okuyun.

Doktorunuzun diğer ilaçlarla etkişim uyarılarını dikkate alın. ISOVIT ile birlikte kullandığınız başka ilaçlar varsa eczacınıza ve doktorunuza bildirin.

ISOVIT Kullananlar

ISOVIT ilaç bilgileri

İlaç Fiyatı 6.1 TL
Barkodu 8699525010780
Reçete Normal reçeteli
Etken Madde Izoniyazid + Vitamin B6
İlaç Firması Deva Holding A.Ş.
Atc Kodu J04AC51
Geri Ödeme Kodu A04007

İlaç Sınıfı

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar
Antimikobakteriyel İlaçlar
Tüberküloz İlaçları
Hidrazidler
İzoniazid Kombinasyonları
ISOVIT Kullananlar

Bu ilacın diğer doz ve formları

ISOVIT 100 tablet

ISOVIT fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri ISOVIT 100 tablet için geçerlidir. ISOVIT ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

Diğer ISOVIT formları

Eşdeğer İlaçlar

ISOVIT 100 tablet

ISOVIT muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

Tüm ISOVIT muadilleri