ISOLYTE-M Özel uyarılar ve önlemleri

ISOLYTE-M özel kullanım uyarıları ve önlemleri

ISOLYTE-M %5 DEKSTROZ PVC 1000 ml (setsiz)

İntravenöz çözeltilerin uygulanması, serum elektrolit konsantrasyonunda dilüsyon, aşırı hidrasyon, konjestif durumlar veya pulmoner ödem oluşturacak şekilde sıvı ve/veya solüt yüklenmesine yol açabilir. Dilüsyon riski elektrolit konsantrasyonuyla ters orantılıdır.Periferik ve pulmoner ödeme yol açabilen konjestif durumların gelişme riski ise çözeltideki elektrolit konsantrasyonuyla doğru orantılıdır.

Çözeltinin iyon konsantrasyonları aşağıdaki gibidir:

- Sodyum (Na+): 36 mEq/litre

- Klorür (Cl-): 49 mEq/litre

- Potasyum (K+): 35 mEq/litre

- Asetat (CH3COO-): 20 mEq/litre

- Fosfat (HPO4=): 15 mEq/litre (7.5 mmol P/litre).

Çözeltinin ozmolaritesi yaklaşık 390 mOsm/litre ve pH’ı 5.0 (4.0-6.0) dır.

Çözeltinin bir litresi 170 kcal kalori sağlar.

Tüm intravenöz infüzyonların başlangıcında dikkatli bir klinik izlem gerekir. Uygulamalar düzenli ve dikkatli bir gözlem altında yürütülmelidir. Klinik ve biyolojik parametreler, özellikle de serum elektrolit düzeyleri izlenmelidir.

Sodyum iyonu içeren çözeltiler konjestif kalp yetmezliği, ağır böbrek yetmezliği ve ödemle birlikte sodyum birikimi olan durumlarda çok dikkatli kullanılmalıdır.

Potasyum iyonu içeren çözeltiler hiperkalemi durumunda, ağır böbrek yetmezliğinde ve potasyum birikimi olan durumlarda çok dikkatli kullanılmalıdır.

Böbrek işlevleri azalmış hastalarda sodyum ya da potasyum iyonu içeren çözeltilerin uygulanması, sodyum ya da potasyum birikimiyle sonuçlanabilir.

Fosfat intoksikasyonundan kaçınmak için, fosfat içeren çözeltilerin infüzyonu mümkün olduğunca yavaş yapılmalıdır. Fosfatın yüksek konsantrasyonlarda uygulanması hipokalsemi ve tetaniye yol açabilir. Serum fosfor ve kalsiyum düzeylerinin yakından izlenmesi gerekir.

Asetat içeren çözeltiler metabolik ya da respiratuvar alkalozu olan hastalarda çok dikkatli kullanılmalıdır. Asetat uygulanması, asetatın düzeylerinin artmış olduğu ya da karaciğer yetmezliği gibi asetat yıkımının bozulduğu durumlarda, çok dikkatli yapılmalıdır.

Çözelti hipervolemi, böbrek yetmezliği, üriner yolların tıkanıklığı, kalp yetmezliği olasılığı veya aşikar kalp yetmezliği durumlarında dikkatli kullanılmalıdır.

Aşırı nazogastrik irigasyon, kusma, ishal ya da gastrointestinal fistülden drenaj gibi elektrolitlerin aşırı kaybı durumunda ek elektrolit uygulanması gerekebilir.

Gerektiği durumlarda tedaviye esansiyel elektrolitler, mineraller ve vitaminler de eklenmelidir.

Sodyum ya da potasyum içeren çözeltiler, konjestif kalp yetmezliği eşlik eden ya da etmeyen renal ya da kardiyovasküler yetmezlik durumunda, özellikle de hastalar cerrahi sonrası dönemde ya da yaşlı iseler dikkatle uygulanmalıdır.

Potasyum tedavisi uygulanırken, özellikle de hasta dijital grubundan ilaçlarla tedavi almaktaysa, tedavinin seri elektrokardiyografiler alınarak yürütülmesi gerekir.

Potasyum içeren çözeltiler kalp hastalarında, özellikle de hastalarda böbrek hastalığı da varsa dikkatle uygulanmalıdır.

Asetat içeren çözeltiler dikkatle uygulanmalıdır. Aşırı miktarlarda uygulanması metabolik asidoza neden olabilir.

Dekstroz içeren çözeltiler diabetes mellitus olduğu bilinen ya da subklinik diyabetliler ile herhangi bir nedenle karbonhidrat intoleransı olan hastalara dikkatle uygulanmalıdır.

Çözeltiye eklenecek herhangi bir başka ilaçla olabilecek bir geçimsizlik riskini en aza indirmek için, karıştırma işleminden hemen sonra, uygulamadan önce ve uygulama sırasında belirli aralarla infüzyonu yapılacak son karışımda herhangi bir bulanıklık veya çökelme olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Seri bağlantılarda kullanmayınız.

Uygulama kontrollü bir infüzyon pompasıyla yapılacaksa, torbanın tümüyle boşalmadan önce pompanın çalışmasının durmuş olduğuna dikkat edilmelidir; aksi halde hava embolisi oluşabilir.

Çözelti, steril setler aracılığıyla intravenöz yoldan uygulanır.

Yalnızca torbası sağlam olan berrak çözeltiler kullanılmalıdır.

Laboratuvar testleri:

- Uzun süreli parenteral uygulamalarda ya da hastanın durumunun gerektirdiği durumlarda hastadaki sıvı dengesi, elektrolit konsantrasyonları ve asit-baz dengesindeki değişiklikleri izlemek amacıyla klinik değerlendirme ve periyodik laboratuvar testleri yapılmalıdır.Normal değerlerden önemli derecede sapmalar görüldüğünde bu çözelti ya da alternatif çözeltilerle bu değerlerin normale döndürülmesi gerekir.

ISOLYTE-M diğer ilaçlarla etkileşimi

ISOLYTE-M ile birlikte başka ilaçlarda kullanıyorsanız diğer ilaçlarla nasıl bir etkileşime girdiğini okuyun.

Bu prospektüste yer alan özel durumlar dışında bir özel durumunuz var ise eczacınıza ve doktorunuza bildirin.

ISOLYTE-M Kullananlar

ISOLYTE-M ilaç bilgileri

İlaç Fiyatı 7.51 TL
Barkodu 8699556693679
Reçete Normal reçeteli
Etken Madde Dekstroz + Dibazik Potasyum Fosfat + Potasyum Klorür + Sodyum Asetat Trihidrat + Sodyum Klorür
İlaç Firması Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
Atc Kodu B05BB02
Geri Ödeme Kodu A03937

İlaç Sınıfı

Kan ve Kan Yapıcı Organlar
Kan ve Perfüzyon Solüsyonları
Damar İçine Enjekte Edilenler
Elektrolit Dengesini Etkileyen Serumlar
Karbonhidratlar ile Elektrolitler
ISOLYTE-M Kullananlar

Bu ilacın diğer doz ve formları

ISOLYTE-M %5 DEKSTROZSISE 1000 ml (setsiz)
ISOLYTE-M %5 DEKSTROZLU çözeltisi 1000 ml(setsiz şişe)
ISOLYTE-M %5 DEKSTROZLU çözeltisi 1000 ml(setli şişe)
ISOLYTE-M %5 DEKSTROZ şişe 1000 ml(setli)
ISOLYTE-M %5 DEKSTROZ PVC 1000 ml(setli) (Koçak)

ISOLYTE-M fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri ISOLYTE-M %5 DEKSTROZ PVC 1000 ml (setsiz) için geçerlidir. ISOLYTE-M ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

Diğer ISOLYTE-M formları

Eşdeğer İlaçlar

POLIFLEKS IZOLEN-S PH 7.4 ELEKTROLIT IV infüzyon için çözelti 500 ml setsiz
POLIFLEKS IZOLEN-S PH 7.4 ELEKTROLIT IV infüzyon için çözelti 500 ml setli
POLIFLEKS IZOLEN-M %5 DEKSTROZLU solüsyon 500 CC PVC setsiz
POLIFLEKS IZOLEN-M %5 DEKSTROZLU solüsyon 500 CC PVC setli
POLIFLEKS IZOLEN-M %5 DEKSTROZLU 250 ml PVC solüsyon(setli)

ISOLYTE-M muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

Tüm ISOLYTE-M muadilleri