CUROSURF kullanmadan önce

CUROSURF kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

CUROSURF 240 mg/3 ml intratrakeal süspansiyon 1 adet tek dozluk flakon

CUROSURF'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer fosfolipit fraksiyonu veya CUROSURF’un içerdiği diğer maddelerden herhangi birine karşı aleıjiniz (aşırı duyarlılık) varsa

CUROSURF'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

CUROSURF ile tedaviye başlamadan önce bebeğin genel durumu dengeli hale getirilmelidir. Kanda asit oranının yükselmesi, düşük tansiyon, kansızlık, düşük şeker ve vücut ısısında düşmenin de düzeltilmesi ayrıca önerilir.

Reflü durumunda CUROSURF uygulaması durdurulmalı ve gerekli ise, nefes borusu içerisinden uzatılan tüp temizleninceye kadar solunum cihazı üzerindeki inspirasyon tepe basıncına artırılmalıdır.

Doz uygulanırken veya doz uygulandıktan kısa bir süre sonra solunumu önemli derecede bozulan bebeklerde, özellikle ilacın verilmesinden önce akciğer salgıları belirgin ise, nefes borusu içerisinden uzatılan tüpün balgamla tıkandığı düşünülmelidir.

Bu nedenle doz verilmeden önce emme uygulamasının yapılması soluk borusunun balgamla tıkanma olasılığını azaltabilir. Nefes borusu içerisinden uzatılan tüp tıkanıklığından şüphe ediliyorsa ve tıkanıklığı açmada “emme” işlemi yetersizse nefes borusu içerisinden uzatılan tüp derhal değiştirilmelidir. Bununla birlikte, uygulamadan sonra en az 6 saat boyunca trakeal salgıların aspirasyonu, hayatı tehdit eden durumlar dışında önerilmez.

Kalp atımının yavaşlaması, düşük tansiyon ve kandaki oksijen doygunluğunda azalma vakalarının meydana gelmesi durumunda (bkz. bölüm 4.8) CUROSURF uygulaması durdurulmalı ve kalp hızını normal hale getirmek için uygun önlemler göz önünde bulundurulmalı ve alınmalıdır. Dengeye ulaşma sonrasında, bebeğin hayati belirtilerinin uygun bir şekilde izlenmesi koşulu ile tedaviye devam edilebilir.

Gerekli solunum cihazı ayarlarının hemen yapılması durumunda, CUROSURF uygulandıktan sonra pulmoner uyum (göğüs ekspansiyonu) ve oksij enlenme hızlı bir şekilde düzelebilir.

Alveollerdeki gaz değişiminin düzelmesi, atar damarlardaki oksijen konsantrasyonunda hızlı bir artışa sebep olabilir, Bu durumda solunan oksijen konsantrasyonunda hızlı bir ayarlama yapılarak fazla oksij enlenmeden kaçınılmalıdır. Uygun kan oksijnenasyon değerlerini sürdürmek için, periyodik kan gazı analizine ek olarak, transkutanöz Pa02 veya oksijen satürasyonu değerlerinin sürekli olarak izlenmesi de tavsiye edilir.

Burun yoluyla sürekli pozitif havayolu basıncı (nCPAP), tedaviye devam etmek için kullanılabilir, ancak bu uygulama teknik donanımı yeterli üniteler için geçerlidir.

Yüzey gerilim azaltıcı ile tedavi edilen bebekler enfeksiyon belirtileri bakımından dikkatli bir şekilde izlenmelidir. Enfeksiyonun erken belirtilerinde bebeğe derhal uygun antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.

CUROSURF ile yapılan tedaviye istenilen yanıtın alınamaması veya hızlı kötüleşme durumunda, bir sonraki dozun uygulanmasından önce, anne karnındaki kaplten çıkan iki büyük atardamar arasındaki açıklığın doğumdan sonra kapanmayıp açık kalması ya da akciğer enfeksiyonu gibi akciğer hastalıklarının yanısıra diğer gelişim geriliği komplikasyonları olasılığının göz önünde bulundurulması tavsiye edilir.

Çok uzun süreli (3 haftadan fazla) alveol yırtığı ile doğan bebeklerde, bir dereceye kadar akciğerler yetersiz gelişebilir ve bu vakalar dış kaynaklı yüzey gerilim azaltıcılara optimal bir yanıt göstermeyebilirler.

Yüzey gerilim azaltıcı uygulamasının Solunum Güçlüğü Sendromu’nun şiddetini azaltması beklenebilir ancak, erken doğan bebekler gelişim geriliği ile ilişkili diğer sorunları sergileyebildiklerinden, erken doğum ile ilişkili ölüm ve hastalıkları tamamen ortadan kaldırması beklenmemelidir. CUROSURF uygulaması sonrası beynin elektriksel aktivitesinin 2 ila 10 dakika süreyle geçici olarak bastırıldığı bildirilmiştir. Bu durum yalnızca bir çalışmada gözlenmiştir ve etkisi belirgin değildir.

Yüzey gerilim azaltıcı ile önleyici tedavi, yalnızca yeterli ekipmanların olduğu yeni doğan ünitesinde ve aşağıdaki durumlarda uygulanmalıdır:

  • 27 haftadan önce doğan tüm bebeklere (doğumun gerçekleştirildiği ilk 15 dakika içinde);
  • 26 haftadan büyük fakat 30 haftadan küçük bebekler için yeni doğan ünitesinde entübasyon gerekli ise veya anne doğum öncesi dönemde kortikosteroid almamışsa,
  • Doğum öncesi kortikosteroidler uygulanmışsa, yüzey gerilim azaltıcı yalnızca Solunum Güçlüğü Sendromu gelişirse uygulanmalıdır,
  • Diğer risk faktörlerini göz önünde bulundurarak erken doğan bebeklerde şunlardan herhangi biri mevcut olduğunda da önleyici tedavi düşünülmelidir: anne kamında oksijen yetersizliğinden kaynaklanan boğulma, annede şeker hastalığı, çoklu gebelik, erkek cinsiyete ait Solunum Güçlüğü Sendromu aile öyküsü ve sezeryan doğum;
  • Diğer tüm erken doğan yenidoğanlarda, erken kurtarma veya seçici girişim kullanılarak yüzey gerilim azaltıcı uygulanması önerilir.

    - 100 veya 200 mg/kg’ın (1.25-2.5 ml/kg) dışındaki başlangıç dozları ve 12 saatte birden daha sık doz uygulamasının etkileri veya CUROSURFun Solunum Güçlüğü Sendromu tanısı konduktan 15 saat sonra başlayan uygulaması hakkında hiçbir bilgi bulunmamaktadır.

    CUROSURFun şiddetli hipotansiyon izlenen erken doğan bebeklere uygulanması araştırılmamıştır.

    CUROSURF'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    Geçerli değildir.

    Hamilelik

    Geçerli değildir.

    Emzirme

    Geçerli değildir.

    CUROSURF'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    Sodyum klorür: bu tıbbi ürün her mF sinde 1 mmol (23 mgj’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermediği kabul edilebilir”.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    CUROSURF Yan Etkileri?

    CUROSURF kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka CUROSURF yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
    CUROSURF ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız CUROSURF nasıl kullanılır ve CUROSURF 240 mg/3 ml intratrakeal süspansiyon 1 adet tek dozluk flakon doz ve uygulama bölümüne bakınız.

    CUROSURF kullanımında doktorunuzun önerilerini dikkate alın. CUROSURF kullanmadan önce mutlaka bu sayfayı okuyun.

    CUROSURF Kullananlar

    CUROSURF ilaç bilgileri

    İlaç Fiyatı 1972.1 TL
    Barkodu 8699822770035
    Reçete Normal reçeteli
    Etken Madde Alfa Poraktant
    İlaç Firması Chiesi İlaç Ticaret A.Ş.
    Atc Kodu R07AA02
    Geri Ödeme Kodu A10470

    İlaç Sınıfı

    Solunum Sistemi
    Diğer Solunum Sistemi İlaçları
    Diğer
    Akciğer Sürfaktanı
    Doğal Fosfolipidler
    CUROSURF Kullananlar

    Bu ilacın diğer doz ve formları

    CUROSURF 240 mg/3 ml intratrakeal süspansiyon 1 adet tek dozluk flakon
    CUROSURF 120 mg/1.5 ml intratrakeal süspansiyon 1 adet tek dozluk flakon

    CUROSURF fiyatı, kullanım şekli, diğer özellikleri ve tedavi amacı ile kullanıldığı hastalıklar bakımından özellikleri CUROSURF 240 mg/3 ml intratrakeal süspansiyon 1 adet tek dozluk flakon için geçerlidir. CUROSURF ilacının farklı dozaş ve formlardaki fiyatı, dozu ve iyi geldiği hastalıklar farklı olabilir.

    Diğer CUROSURF formları

    Eşdeğer İlaçlar

    CUROSURF 240 mg/3 ml intratrakeal süspansiyon 1 adet tek dozluk flakon
    CUROSURF 120 mg/1.5 ml intratrakeal süspansiyon 1 adet tek dozluk flakon

    CUROSURF muadilleri içerik bakımından ele alınmıştır. Farklı ilaçların farklı hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri olabileceği gibi farklı yan etkileri de olabilir. Muadil ilaçlar hakkında daha fazla bilgi için ilaç kullanma kılavuzu, prospektüs ve kısa ürün bilgilerine bakın.

    Tüm CUROSURF muadilleri