İlaçta kamu iskonto oranı değişiyor.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz, ilaçlara uygulanan kamu iskontosunda 2.5 puan indirime gidileceğini, sıfır iskonto veren düşük fiyatlı ürünlere de seyyanen yüzde 2.5 zam yapılacağını söyledi. Düzenlemenin bir kaç gün içerisinde Resmi Gazete'de yayınlanacağı söyleniyor.

İlaçta kamu iskonto oranı değişiyor.

Hükümet, kamunun sağlık harcamalarını kontrol altına alabilmek için ilaç fiyatlarının belirlenmesinde uyguladığı "referans fiyat" ve "kur sabitleme" sistemlerinin yanı sıra, kamunun ilaç alımlarında ilave iskontolar uygulanması yoluna gidiyor.

İlaçların fiyatlandırmasında kullanılacak 1 euro değeri, 2018 yılı için 2.6934 lira olarak belirlenmişti. Güncel euro/TL kuru ise 5.3 seviyesinde bulunurken; neredeyse yarıyarıya uygulanan kur fiyatı sıkıntılara neden oluyor.

Buna göre; bir ilacın, belirlenen AB üyesi ülkelerdeki en düşük resmi depocuya satış fiyatı, "referans fiyat" olarak nitelendiriliyor. Referans fiyatın belirlenmesi sonrasında bu fiyatlara da baremlere göre ilave iskonto uygulanıyor. Fiyat belirlenirken baz alınan Euro kuru da belli bir seviyede sabitleniyor. Ancak hammadde başta olmak üzere maliyetleri güncel kur üzerinden olan ilaç üreticileri, sabitlenen kur seviyesi ve ilave iskontolar nedeniyle kâr marjlarında zaman zaman sıkıntı yaşayabiliyorlar.