İlaç Kur Kıskacında

Dövizdeki artışın ilaç fiyatlarına yansımıyor. Bu durum ilaç ithalatçılarının ithalatlarını yavaşlatıyor. Dolayısı ile ilaç sıkıntısı her an yaşanmaya başlayabilir. İlaç üretici ve ithalatçıları, eczacılar ve hastalar için sıkıntılar giderek büyüyebilir.

İlaç Kur Kıskacında

Son zamanlardaki kurdaki hızlı artış ilaç sektörünü etkilemeye başladı. İthalat maliyetlerinin artması ile ilaç ithalatçılarının ithalatta isteksiz olmaları ilaç bulunama sorunun ortaya çıkartabilir.

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırmasına Dair Karar ile Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri, 2018 yılı için, bir önceki dönemde uygulanan Euro değerinin yüzde 15 fazlasını geçemez. geçici maddesi uygulamada. 

Bu nedenle mevcut dolar kurunun çok altında belirlenen fiyatlar nedeniyle maliyetinin çok altında fiyatlanan ilaçlar için sorunlar çıkabilir. İthalatçıların bu zor durumu eczacılara  ve ecza depolarına yansımaya başladı ve ilaç tedarik sıkıntıları başladı.

Piyasadaki ilaçların %50'den fazla ithal ilaç. Bir çok önemli hastalığın tedavisinde kullanılan ithal ilaçların bulunamaması ciddi toplumsal sağlık sorunlarına yol açabilir.