Jinekomasti Nedir? Jinekomasti Ameliyatı

Jinekomasti; Erkeklerde meme büyümesidir. Erkekte kadın tipinde göğüs dokusu oluşması, yani erkeklerin göğüslerinin kadınsı bir hal almasıdır. Jinekomastinin bir çok nedeni olmakla birlikte; bazı ilaçların etkisiyle, hormonal dengesizlik sonucu, karaciğer rahatsızlıkları, siroz, uyuşturucu kullanımı, bazı kanser türlerinde ortaya çıkabilir.

Jinekomasti Nedir? Jinekomasti Ameliyatı

Yapısal ve genetik nedenlerle yani altta yatan bir patoloji olmadan da ortaya çıkar. Obezite hastalarında ani ve çok kilo kaybetme meme dokusunda büyümeye neden olarak jinekomastiye yol açar. Hastalar bunu kilo verdikleri zaman geçeceğini düşünse de bu durum değişmez, hatta belirgin hale gelir.

Jinekomasti Nedenleri

Jinekomasti, hormonal değişikliklere bağlı olarak, en sık ergenlik döneminde veya sorasında görülmektedir. Bu durum fizyolojik jinekomasti olarak adlandırılır. Erkek çocukların %90’ında bu durum kendiliğinden bir yıl içinde geçer. Büyüklerde ise genellikle nedeni yoktur, kalıtsal olabilir. Çoğu zaman fizyolojik jinekomasti'nin geçmemesi, sık kilo alıp verme gibi durumlar gözükür.

Altta bir hastalık yattığı durumlarda ise hasta jinekomastiden önce bu altta yatan hastalıkların belirtilerini görecektir. Dolayısıyla jinekomasti bu durumlara göre daha önemsiz kalır ve sadece estetik kaygısı yaratır. Bunlar arasında hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, bazı organların kanseri, tiroid bezi hastalıkları, testis hastalıkları, uyuşturucu kullanımı, kilo almak veya kas yapmak için steroid kullanımı gibi sebepler sayılabilir.

Çoğunlukla ise hiç bir nedeni yoktur, kendiliğinden oluşmaktadır.

Jinekomasti Tipleri

Üç ana tipi vardır: Glandüler jinekomasti, mikst tip, lipomatöz yani yalancı jinekomasti.

Glandüler tipte jinekomastiyi gerçekten kadınsı meme dokusu artışı yaratırken, lipomatöz tip jinekomastide ise yağ dokusu artışı bulunmaktadır. Mikst (karışık) jinekomasti durumunda ise hem bir meme dokusunda büyüme hem de yağ dokusunda fazlalık bulunmaktadır. En çok hasta grubu mikst yani hem meme dokusunun hem de yağ dokusunun fazla olduğu jinekomastiler yer almaktadır.

Jinekomasti Ameliyatı Anestezi 

Ameliyat sedasyon anestezisi veya genel anestezi altında yapılabilir. Liposuction yapılacaksa sedasyon anestezisi yeterli olur ve hasta ameliyatdan sonra hemen evine geri dönebilir. Genellikle tercih edilen sedasyon anestezisi , hasta ameliyat sırasında uyuyor ancak ağrı hissetmiyor, kendi solunumunu yapabiliyor, jinekomasti ameliyatı biter bitmez de hemen uyanabiliyor. Eğer açık cerrahi yapılacaksa genel anestezi aldıktan sonra bir gece hastanede kontrol altında kalmak gerekir.

Jinekomasti Ameliyatı

Çoğunlukla liposuction (kapalı teknik) uygulamaktadır. Bu sayede meme üzerinde herhangi bir iz yaratmadan, meme ucuna zarar vermeden, sadece küçük kanüllerin girebildiği deliklerden içerideki yağ ve meme dokusunu almak mümkün olmaktadır. Uygulanan bu teknikte meme ve yağ dokusunu homojen bir şekilde dışarıya alınabilmektedir.

Sadece yağlar değil özel kanüller kullanılarak meme dokusuda rahatlıkla alınabilmektedir. Liposuction yöntemi ile deride bir sarkma olsa bile bu durum tedavi edilebilmekte, daha ilk günden itibaren deride küçülme sağlanmaktadır. Yaklaşık 1 ay sonra en sarkık memeler dahi liposuction ile tamamen düzeltilebilmektedir. Bazen çok küçük, çok sert meme başı altında kiçik bir bölgede yoğunlaşmış meme dokusu olan hastalar olmaktadır, bu hastalarda jinekomasti liposuction tekniği ile düzelebilmektedir. Tüm hastalar ameliyat öncesinde jinekomasti ameliyatlarının öncesi sonrası fotoğrafları ile belirgin estetik iyileşme hemen görülmektedir.

Diğer bir başka jinekomasti ameliyatı şeklinde ise; genellikle meme başının etrafından yarım daire şeklinde kesi yapılarak kitleye ulaşılır ve meme dokusu çıkartılır.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası

Liposuction ile yapılan jinekomasti ameliyatı sonrası içeriye kanama olmasını önlemek amacıyla hastaya baskılı, sıkı bir pansuman yapılmaktadır. Bu sıkı sargı, 2 gün kalmakta ve sonrasında açılmaktadır.. Genelde eriyen dikişler kullanılmakta, dikiş almaya gerek kalmamaltadır. liposuction ile jinekomasti ameliyatı tekniğinde dren kullanılmamaktadır, bu sayede hasta konforu oldukça artmakta ve gündelik hayata devam edebilmektedir. Jinekomasti ameliyatından sonra ağrı neredeyse hiç olmamakta, sadece pansuman sıkılığın verdiği bir his olmaktadır. Ameliyatdan 1 hafta sonra en şiş hali bile beğenilir bir sonuç yaratmaktadır. 1 ay sonra ise ameliyat geçirdiğiniz belli olmayacaktır. Bu sürede sadece sizin hissedebileceğiniz dokunduğunuz zaman sertlikler oluşacaktır. Bu sertlikler 3 ayda düzelecektir. 1 ay kadar korse giymek gerekmektedir. 6 ay sonra ise ameliyat olmamışcasına en iyi görünüme kavuşmuş olursunuz. Jinekomasti sonrası ağrı, acı, yanma fazla olmamakla birlikte hastalar ertesi gün normal hayatlarına geri dönebilmektedirler.


Erkekte meme büyümesi çözümü için mutlaka ameliyat mı gerekli?

Jinekomasti tedavisi, ameliyatla yapılan bir tedavidir. Ameliyattan kasıt uygulanan kapalı ameliyat liposuction'dır. Eğer jinekomastiye neden olan bir hastalık varsa öncelikle bu hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Genelde yapılan tedavi alttaki hastalığı düzeltse de jinekomasti için yine de ameliyat gerekmektedir.


Jinekomasti ilaçlarla tedavi edilebilir mi?

Jinekomasti, tedavisi ameliyat olan bir hastalıktır. Ameliyatına direnç gösteren ve olmak istemeyen erkeklerde testesteron, clomifen ve tamoksifen gibi östrojen antidotu yani östrojeni azaltan ilaçlar ve danazol ile çok kısmi bir değişiklik oluşturulabilmiştir. Ancak bu medikal ve ağır tedavinin yan etkilerinin olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Birde estetik görünüm sorunu vardır, ilaçla tedavi göğüs dokusunu bir miktar küçültse bile yağ dokusuna ve de deriye bir etkisi olmamaktadır. Genelde sıkıntı yaratan hastanın jinekomasti görüntüsünde bir değişiklik olmamaktadır.

Jinekomasti hastalığı meme kanseri ile ilişkisi varmıdır?

Tüm meme kanseri tiplerinin sadece %1'i erkeklerde görülmektedir. Meme kanseri gelişmesi için jinekomasti olması riski artırmaz. Sadece Klinefelter's sendromunda meme kanseri riski 60 kat artmaktadır. Sonuç olarak jinekomasti ile meme kanseriyle ilişkisi yoktur.

Jinekomasti ameliyatı sonrası memenin tekrar büyüme riski var mı?

Hastanın sadece meme başında küçük bir meme dokusu bırakılır, bu durumda meme dokusu ancak yukarıda belirtilen kötü hastalıkların oluşmasıyla tekrar büyüyebilir, bu olay zaten jinekomastiden daha önemli bir durumdur. Yine aşırı kilo alımlarında kalan yağ dokusu bir miktar büyüyebilir. Aslında teorik olarak bu riskler vardır ancak pratikte tekrar görülmez, iyi bir ameliyatla jinekomastiden ömür boyu kurtulmuş olursunuz.